Cristian Socol: Consiliul Fiscal versus Comisia Europeană via Guvern

Comisia Europeană salută comentariile Consiliului fiscal cu privire la rectificarea bugetară dar se simte confortabilă cu cifrele incluse în document, în condiţiile în care riscurile menţionate de Consiliul fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Simon o'Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE, Olli Rehn.
Cristian Socol
16 aug. 2013, 15:12
Cristian Socol: Consiliul Fiscal versus Comisia Europeană via Guvern

Declaraţia oficială a CE publicată astăzi confirmă raţionalitatea procesului de rectificare bugetară. El validează în plus faptul că Guvernul incumbă în deciziile sale recomandările CF, luând în considerare riscurile identificate a se concretiza în procesul de consolidare fiscal-bugetară. Însă, ca de obicei la noi, un raport tehnic este citit în diagonală, fiind speculat ca ancoră de comunicare de către cei care, până mai ieri, prezentau bugetele în Parlament fără opinia CF, fiind autişti chiar la părerea partenerilor internaţionali ce indicau că bugetul este ”făcut după ureche”.

În general, opinia Consiliului Fiscal (CF) din 12 august 2013 critică performanţele fiscal-bugetare slabe în raport cu estimările făcute pentru primul semestru. Însă, apar şi unele elemente care pot fi nuanţate. Dintre acestea ne putem opri, pe scurt, la 3 chestiuni, pe care le voi analiza ulterior: cheltuielile bugetare, fondurile europene şi veniturile bugetare.

Pe partea de cheltuieli, „faţă de programul semestrial – se precizează în opinia CF – cheltuielile totale s-au realizat în proporţie de 93,5%, un grad de realizare mai mare de 100% fiind înregistrat la cheltuieli de personal şi alte cheltuieli. Un grad de realizare semnificativ sub aşteptări s-a înregistrat la cheltuielile de capital (-1.471 milioane lei) şi la alte cheltuieli de natura investiţiilor (inclusiv din fonduri UE, -1.881 milioane lei), reflectând atât un instrument de echilibrare a deficitului bugetar către ţinta semestrială, dar şi o incapacitate de a absorbi fondurile europene destinate investiţiilor planificate„.

Da. Într-o economie puternic structurată, cheltuielile de capital mai mici ar conduce la o creştere econonomică mai redusă. Însă, în cazul României experienţa ultimilor ani arată o corelaţie inversă între alocările pentru cheltuielile de capital şi valoarea adăugată adusă creşterii economice, dezvoltării infrastructurii sau capitalului uman (studii econometrice arată că, la 1 leu investiţie publică, se întorc în economie între 0,5-0,7 lei).

Prin urmare, o reducere a cheltuielilor de capital poate fi asociată unei redureri a risipei prin prioritizarea acestor cheltuieli. De altfel, este în desfăşurare un program de prioritizare a investiţiilor, realizat împreună cu Banca Mondială.  Până la finalul lunii august 2013, se va crea Direcţia de evaluare şi monitorizare a investiţiilor publice în cadrul Ministerului de Finanţe.  Aceasta va avea ca sarcină stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor de investiţii, iar proiectele selectate vor fi bugetate multianual. Se va implementa o bază de date cu proiectele de investiţii prioritizate atât la nivel central, cât şi local, iar lista cu proiectele incluse va fi publicată pe website, alături de alocările bugetare aferente pe 3 ani consecutivi. Nici un proiect de investiţii nu va mai fi aprobat fără avizul direcţiei.

În plus, viziunea noastră  este de a transfera finanţarea proiectelor eligibile din surse interne către finanţarea din fonduri europene, minimizând astfel cheltuielile suportate în viitor de la bugetul de stat.

Prin urmare, în acest context, se poate observa că se fac unele progrese, nu neapărat în direcţia creşterii fondurilor alocate pentru investiţii, ci în direcţia îmbunătăţirii eficienţei acestora. Putem spune că s-a taiat şi se va tăia în continuare din risipa investiţiilor publice.

Pe partea de fonduri europene analiza CF pe primul semestru critică ţintele stabilite. Totuşi, rata de absorbţie a fondurilor UE a avut o creştere evidentă în ultimul an, cu o intrare de fonduri record pentru România, de peste 700 milioane de euro doar în luna iulie, ceea ce arată că trendul este unul bun, în pofida rigidităţilor pe diferite segmente.

Chiar dacă în primele luni ale anului progresele au fost lente, la finalul lunii iulie rata a fost de aproximativ 20%, crescând de la nivelul de la 15,3%, înregistrat în  iunie 2013, ca urmare a introducerii unor proceduri mai flexibile. Să mai spunem şi că rata de absorbţie a crescut de aproape de 3 ori faţă de aprilie 2012. Măsurile luate în sensul flexibilizării sunt, printre altele, eliminarea procedurilor de achiziţii publice pentru agenţii economici privaţi, măsuri de reducere a birocraţiei, precum şi externalizarea activităţii de evaluare către privaţi.

Pe partea de venituri fiscale se menţionează că execuţia veniturilor bugetare în primele 6 luni ale anului arată o nerealizare faţă de program, sugerându-se o creştere a colectării şi reducerea evaziunii fiscale. Citeşte mai mult

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Putin susține că Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)