Scopul acestui proiect îl reprezintă recunoaşterea performanţelor copiilor ce reprezintă o prioritate pentru administraţia locală bucureşteană din dorinţa de a crea şi stimula un mediu competiţional cât mai amplu dar şi fair-play-ul în rândul elevilor bucureşteni, precum şi stimularea acestor performanţe în vederea dezvoltării unui bazin cât mai amplu al elevilor implicaţi în astfel de activităţi.
Citește și: ŞCOLI ÎNCHISE: cursuri suspendate în 47 de unităţi de învăţământ din Bucureşti
Domeniile de activitate vizate de acest proiect sunt domeniul de curriculă şcolară şi cel sportiv. De asemenea, elevi trebuie să facă parte din următoarele categorii pentru a beneficia de premiile vizate în acest proiect. Aceştia trebuie să fie olimpici naţionali de curriculă şcolară, şefi de promoţie ai unităţii de învăţământ pe durata celor 4 ani de studiu, campioni naţionali, campioni europeni, campioni mondiali, campioni olimpici sportivi, elevii care au obţinut media 10 la examenul de Evaluare naţională, elevii care au obţinut media 10 la examenul de Bacalureat.
Elevii care se încadrează în grupa de olimpici naționali sau campioni sportivi naționali vor fi premiați pentru maximum trei olimpiade distincte, astfel că pentru p olimpiadă vor primi cuatumul de 2.000 lei, pentru a doua vor primi jumătate, repectiv 1.000 lei, iar pentru a treia vor primi 500 lei.
Olimpicii internaționali vor fi premiați în aceleași condiții, însă suma este de 3.000 de lei, iar pentru elevii care au obșinut mai multe premii la mai multe olimpiade disciplinare, vor fi premiați pentru fiecare olimpiadă astfel: locul 1 – 5.000 lei, locul 2 – 4.000 lei, locul 3 – 3.000 lei.
Concursurile şcolare, indiferent de domeniul lor sau de premiul oferit, stimulează foarte mult imaginaţia şi gândirea, oferă motivaţia atât de necesară în procesul de învăţare şi ajută la dezvoltarea talentelor, abilităţilor şi cunoştinţelor, umărind formarea elevilor atât din punct de vedere profesional, cât şi personal.
Acestea fac parte din seria de activităţi extracurriculare la care participarea este opţională sau la recompensarea cadrului didactiv corespunzător, având drept scop final formarea și dezvoltarea profesională şi personală a elevilor, dezvoltarea abilităţilor sociale şi de comunicare, precum şi a imaginaţiei, prin valorificarea interesului pentru un anumit domeniu, învăţarea unor lucruri noi, creşterea stimei de sine și stimularea spiritului de iniţiativă.
Proiectul de hotărâre urmează să fie adoptat în contextul legislaţiei generale şi specifice în materie, avându-se în vedere, în principal, OUG nr 57/2019 privind Codul administrativ, HG nr 877/2018 privind adoptarea strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, Legea nr 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 24/2000 privind normele de tegnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare.