Consiliul Consultativ apreciază că neaplicarea dispoziţiilor referitoare la incriminarea favorizării infractorului în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative ar trebui reanalizată. Deşi Consiliul are şi obiecţii care ţin de tehnica legislativă, vizând inclusiv titlul OUG, a dat aviz pozitiv proiectului.
Totodată, Consiliul Legislativ critică faptul că nu rezultă care este consecinţa depunerii denunţului cu depăşirea termenului de 6 luni impus de OUG.
„În preambulul proiectului este necesară prezentarea tuturor elementelor de drept şi de fapt ale situaţiei extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, pentru toate intevenţiile legislative prevăzute de proiect, precum şi efectele negative care s-ar produce în cazul neadoptării prezentului proiect”, notează Consiliul Legislativ, invocând prevederile articolului 115, alineat 4 din Constituţie şi decizii ale Curţii.
Referitor la modificarea prin care este scoasă de sub incidenţa legii favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul al doilea, Consiliul apreciază că aceeaşi soluţie ar trebui prevăzută şi în cazul nedenunţării, tăinuirii şi nedenunţării unor infracţiuni contra securităţii naţionale, „având în vedere raţiunile identice care au stat la baza prevederii respectivelor situaţii de nepedepsire”.
Consiliul apreciază că este necesară reanalizarea prevederii conform căreia dispoziţiile referitoare la incriminarea favorizării infractorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative.
În cazul alineatului care se referă la îngrădirea exercitării unui drept pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, Consiliul Legislativ consideră că trebuie analizat dacă pedeapsa stabilită – care este de la o lună la un an de închisoare sau amendă – este „proporţională cu valorile sociale ocrotite de text”.
Consiliul Legislativ critică şi eliminarea referirilor la raporturile de muncă şi la relaţiile prin care se beneficiază de foloase de orice natură din articolul care defineşte conflictul de interese.
În privinţa elementelor de tehnică legislativă, Consiliul Legislativ propune inclusiv reformularea titlului OUG, care ar trebui să precizeze numărul fiecărei legi pe care o modifică. De asemenea, Consiliul popune reformulări legate de introducerea unor alineate şi articole.
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată marţi seara de Guvern, a fost înregistrată tot marţi seara la Senat pentru dezbatere, depunerea la Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial fiind condiţii obligatorii pentru ca actul normativ să poată intra în vigoare.
Ordonanţa de urgenţă a fost înregistrată marţi seara la Senat cu numărul B1 8/2017 şi a intrat în dezbatere în procedură de urgenţă. Conform fişei de pe siteul Senatului, ordonanţa de urgenţă are avizul Consiliului Legislativ.
Potrivit procedurii, Senatul are termen până pe 22 martie să adopte OUG, în calitate de primă cameră sesizată, urmând ca ultimul cuvânt să îl aibă deputaţii.