Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are o nouă componenţă şi un nou regulament de organizare şi funcţionare

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat printr-un ordin componența noului Consiliu Național al Cercetării Științifice, respectiv regulamentul de organizare și funcționare al acestui organism consultativ al Ministerului Educației.
Iulian Tudor
25 nov. 2016, 18:24
Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are o nouă componenţă şi un nou regulament de organizare şi funcţionare

Consiliul Național al Cercetării Științifice este format din 21 membri, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți ai acestuia, numiți prin ordin al ministrului Educației pentru un mandat de patru ani, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

Președinte al CNCS este Alexandru Babeș de la Universitatea din București iar vicepreședinți — Mirela Voiculescu de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Cristian Litan de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Membrii CNCS au fost desemnați în urma unui proces transparent demarat în luna septembrie, pe criterii de prestigiu profesional și moral. Aria de selecție a fost formată din cadre didactice universitare și cercetătorii cu performanțe științifice cu relevanță internațională, având cel puțin titlul de conferențiar sau de cercetător științific II ori titluri echivalente obținute în străinătate, sau îndeplinind cerințele, condițiile și criteriile pentru obținerea acestor titluri”, se arată în documentul Ministerului.

Misiunea CNCS este de a sprijini Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică și Inovare (ANCSI) în procesele de coordonare, finanțare, monitorizare și evaluare a activităților de cercetare științifică din România, în conformitate cu Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI 2014-2020).

CNCS stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate pentru cercetarea științifică, aprobate prin ordin al ministrului Educației, auditează periodic, la solicitarea MENCS, sau din proprie inițiativă, cercetarea științifică universitară ori din unitățile de cercetare-dezvoltare, prezintă anual MENCS un raport privind starea cercetării științifice în învățământul superior și performanțele universităților și contribuie la evaluarea calității cercetării studiilor universitare de doctorat, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale.

„Bugetul CNCS este gestionat prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și se constituie pe bază contractuală între MENCS și UEFISCDI sau din alte surse legal constituite gestionate de UEFISCDI, conform legii. Pentru activitatea desfășurată, membrii CNCS și ai organelor de lucru ale acestuia sunt remunerați, în afara activității de bază, în condiții stabilite prin ordin al ministrului Educației, conform legii, în limita sumelor alocate cu această destinație pentru bugetul CNCS. Pentru participarea la ședințe sau reuniuni de lucru, membrilor CNCS și organelor de lucru ale acestuia le sunt decontate cheltuielile de transport și cazare, în condițiile legii”, precizează MENCS.

Ministrul Educației, președintele ANCSI ori un reprezentant al acestora pot participa, de drept, la ședințele CNCS, în calitate de observatori.

De asemenea, CNCS poate invita în cadrul ședințelor proprii persoane externe consiliului, în calitate de observatori sau de consultanți.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'