Consiliul Naţional al Elevilor solicită menţinerea procesului de testare anti-COVID pentru elevi şi dascăli, afirmând că testarea este „un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme”. Ei susţin că este nevoie însă şi de alte măsuri pentru a asigura protecţia elevilor şi a personalului din unităţile de învăţământ. „Mai mult ca oricând, avem nevoie ca testarea cu teste non-invazive să continue, iar suspendarea acestui proces ar reprezenta o lipsă clară de responsabilitate din partea autorităţilor”, arată reprezentanţii elevilor.
Sindicaliştii din Învăţământ anunţă că premierul Ciucă refuză să semneze acordul cu federaţiile din Educaţie
„De curând, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenţia asupra faptului că există posibilitatea renunţării la folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă în unităţile de învăţământ, în cazul în care specialiştii constată că acestea sunt ineficiente. Ca răspuns la aceste afirmaţii, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a menţionat faptul că aceste informaţii nu ar fi ajuns în atenţia Ministerului Educaţiei. În plină evoluţie a valului cinci al pandemiei de COVID-19, suntem din nou martorii lipsei de coerenţă din declaraţiile guvernanţilor, care la aproape doi ani de la debutul pandemiei par că încă nu au înţeles faptul că una din cele mai mari priorităţi pe care ar trebui să le aibă la acest moment este menţinerea unui dialog constant, atât la nivel institutional, cu autorităţile responsabile de implementarea măsurilor de prevenţie împotriva coronavirusului, cât şi cu partenerii de dialog social, care să fie axat pe identificarea unor soluţii la problemele care sunt din ce în ce mai des semnalate din teritoriu”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.
Ce se întâmplă cu școlile în care mai mulţi profesori se infectează cu COVID-19. Anunţul făcut de şefa DSP Bucureşti: „Lucrurile stau diferit”
Reprezentanţii elevilor susţin că „impredictibilitatea din sistem şi lipsa de asumare a unor decizii ferme şi adaptate contextului” nu fac altceva decât „să degradeze calitatea învăţământului, dar şi să expună elevii şi personalul din învăţământ la riscuri deosebit de crescute din punct de vedere epidemiologic”.
„Consiliul Naţional al Elevilor consideră testarea un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. La acest moment, atragem atenţia asupra faptului că menţinerea procesului de testare a elevilor şi profesorilor reprezintă, poate, unica metodă prin care autorităţile pot asigura un minimum de siguranţă pentru elevi şi profesori, testele reprezentând, în fond, un mijloc prin care putem preveni apariţia unor forme severe de boală în rândul celor implicaţi în actul didactic”, arată aceştia.
Ei spun însă că, în lipsa unor măsuri complementare – descentralizarea deciziei de suspendare a cursurilor fizice, prin adoptarea unei matrici de calcul a riscului epidemiologic dintr-o unitate de învăţământ, introducerea obligativităţii testării bisăptămânale pentru elevii şi personalul didactic, nedidactic şi auxiliar, modificarea pragului de infectări la care se decide suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică a unei clase/a unei şcoli sau stabilirea unui prag de incidenţă de la care să se dispună trecerea la cursuri exclusiv online – „suntem obligaţi să privim cum clasele din România ajung să îşi închidă, rând pe rând, uşile, sau cum numărul de elevi şi profesori infectaţi creşte de la o zi la altă într-un ritm îngrijorător”.
Totodată, Consiliul Naţional al Elevilor critică faptul că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii nu au răspuns solicitării venite din partea elevilor reprezentanţi de a organiza o întâlnire de lucru, în cadrul căreia să fie aduşi la aceeaşi masă decidenţi, experţi în epidemiologie şi reprezentanţi ai membrilor comunităţii şcolare, în aşa fel încât să fie identificate soluţii la problemele întâmpinate în teritoriu şi să fie discutate.
„Din nou, stânga nu ştie ce face dreapta în Guvernul României, motiv pentru care ne putem pune o legitimă întrebare referitoare la importanţa pe care autorităţile o acordă măsurilor ce trebuie adoptate în vederea asigurării siguranţei pentru milioane de elevi şi profesori. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie ca testarea cu teste non-invazive să continue, iar suspendarea acestui proces ar reprezenta o lipsă clară de responsabilitate din partea autorităţilor, în contextul în care vârful celui de-al cincilea val nici măcar nu a fost atins”, a declarat Robert Avram, preşedintele interimar al Consiliului Naţional al Elevilor.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirma că cel mai probabil se va face o analiză privind impactul testării în şcoli, iar epidemiologii vor fi cei care vor avea un cuvânt de spus în cadrul unei decizii de menţinere a testării în şcoli sau de renunţare la aceasta.
Întrebat luni, într-o conferinţă de presă, de ce mai sunt folosite testele de salivă în şcoli, din moment ce unii experţi sunt de părere că acestea nu detectează infecţia cauzată de tulpina Omicron, Raed Arafat a răspuns că cel mai probabil se va face o analiză privind impactul acestor teste.
„O să fie probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau dacă nu, dar asta normal că se discută şi cu Ministerul Educaţiei, şi cu Ministerul Sănătăţii, cu experţi în epidemiologie, şi se va decide dacă au, într-adevăr, o valoare adăugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim. O să vedem acest lucru”, a afirmat Raed Arafat.