Consiliul Național al Elevilor dă de pământ cu structura anului școlar 2021-2022: O fragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre!

Consiliul Național al Elevilor a avut o reacţie dură cu privire la structura anului şcolar 2021-2022. Acesta atrage atenţia că noul program este doar o ragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre.
Alina Costache
16 feb. 2021, 16:56
Consiliul Național al Elevilor dă de pământ cu structura anului școlar 2021-2022: O fragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre!
Recomandările UE privind şcolile şi protecţia copiilor în contextul pandemiei. Victor Negrescu (PSD): Din nou suntem total defazați

Consiliul Național al Elevilor dă de pământ cu structura anului școlar 2021-2022. De asemenea, Consiliul a trimis un mesaj lung în care spune nemulţumirile cu privire la noua structură.

Consiliul Național al Elevilor dă de pământ cu structura anului școlar 2021-2022. Anunţul făcut

Comunicatul Consiliului Național, prin care organizația își prezintă și propria propunere de structură a anului școlar:

“Poziția Consiliului Național al Elevilor cu privire la structura anului școlar 2021-2022

În cursul zilei de astăzi, Ministerul Educației a aprobat structura anului școlar 2021- 2022, fără, însă, a supune dezbaterii publice un astfel de proiect și fără a ține cont, în esență, de opiniile reprezentanților societății civile.

La momentul de față, majoritatea unităților de învățământ preuniversitar din România nu dispun de unități de aer condiționat. Astfel, organizarea cursurilor până la mijlocul lunii iunie (începutul lunii iulie, pentru elevii din învățământul profesional și tehnic) afectează în mod direct calitatea actului educațional, elevii și profesorii fiind nevoiți să participe la cursuri în condiții de disconfort termic semnificativ. De aceea, este absolut necesar ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie 2021, astfel încât cursurile, sesiunile practice din învățământul tehnic, profesional și vocațional, dar și examenele naționale să se desfășoare în condiții optime.

Mai mult, fragmentarea semestrului I creează confuzie în sistem și generează fenomenul „goana după note”. De aceea, susținem decizia ca semestrul I să se încheie înainte de începerea vacanței de iarnă, însă atragem atenția asupra unei structuri inegale și dezechilibrate a semestrelor, întrucât semestrul I este compus din 14 săptămâni de cursuri, iar, cel de-al II-lea, din 20 de săptămâni.

Având în vedere nevoia de organizare logică a arhitecturii anului școlar viitor, Consiliul Național al Elevilor prezintă public proiectul de structură a anului școlar 2021- 2022, pe care l-a înaintat și Ministerului Educației, spre analiză:

 Semestrul I – 16 săptămâni, după cum urmează:

o Cursuri: luni, 16 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021;
o Vacanță pentru grădinițe și clasele primare: sâmbătă, 23 octombrie 2021 – duminică, 31 octombrie 2022.

  Vacanță de iarnă/intersemestrială: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022;
  Semestrul al II-lea – 18 săptămâni, după cum urmează:
Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022;
Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022; Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 3 iunie 2022;

De asemenea, propunem ca, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar să aibă 32 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 20 mai 2022, iar, pentru clasa a VIII-a, anul şcolar să aibă 33 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 27 mai 2022.

„Criticăm cu fermitate decizia Ministerului Educației privind structura anului școlar 2021-2022. Aprobând o astfel de structură, ministerul își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, iar, la acel moment, atât elevii, cât și părinții și profesorii s-au poziționat puternic împotriva unei astfel de inițiative. Solicităm ministrului educației să acționeze cu responsabilitate și să nu amâne începerea anului școlar în mod nenecesar. Acest lucru va conduce la încheierea cursurilor la începutul lunii iunie/mijlocul lunii iulie (pentru elevii din învățământul profesional), în condiții de disconfort termic extrem. Nu asta înseamnă educație de calitate.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Citeşte şi: Structura noului an şcolar se schimbă. Ordinul a apărut în Monitorul Oficial
 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'