Consiliul Naţional al Elevilor semnalează probleme majore la început de an şcolar

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra unor inconveniente "majore" în preajma începutului anului școlar 2017 - 2018, susținând că acestea trădează disfuncțiile comunicării cu reprezentanții Ministerului Educației, lipsa de transparență și de asumare a dialogului social.
Filip Stan
29 iul. 2017, 13:40
Consiliul Naţional al Elevilor semnalează probleme majore la început de an şcolar

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, Consiliul Național al Elevilor arată că, în contextul elaborării manualelor pentru clasa a V-a, ministrul Educației propune apariția manualului pentru educație fizică, fapt ce nu poate soluționa nicicum adevărata problemă a sportului în școlile din România.

„Bazele sportive, sălile de sport și lipsa dotărilor sunt carențe majore ale sistemului de învățământ preuniversitar, ce își fac resimțite efectele negative asupra elevilor români — cei mai mulți nu consideră sportul o componentă a unui stil de viață sănătos, orele de sport au devenit facultative, implicit ineficiente, elevii nu sunt atrași să abordeze noi metode de practică sportivă, din cauza lipsei infrastructurii și a dotărilor necesare. Mai mult, majoritatea sălilor de sport nu pot fi folosite în perioada vacanțelor școlare, așa că nici măcar doritorii nu pot beneficia de oportunitate”, susține Consiliul Național al Elevilor.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației propune drept soluție elaborarea unui manual pentru educație fizică, nicidecum plasarea accentului pe aspectul practic, pe modernizarea acestor spații, pe diversificarea ofertei școlare din punctul de vedere al practicii sportive.

„Corelând situația și cu menținerea unor manuale desuete, neconcordate acumulării de competențe-cheie și adevăratelor nevoi și priorități ale elevilor din societatea modernă, este cât se poate de clar că tentativele ministerului rămân forme fără fond, menite a înșela opinia publică”, mai spun elevii.

Consiliul Național al Elevilor acuză și lipsa de transparență din comunicarea cu reprezentanții Ministerului Educației, precum și nerespectarea unor principii democratice elementare: asumarea unui dialog social onest și pliat pe dezideratele participanților direct implicați în sfera educațională.

În luna aprilie, în cadrul unei întruniri a Comisiei pentru manuale școlare, elevii au marșat pe necesitatea unei pregătiri temeinice a cadrelor didactice, astfel încât manualul să devină un instrument, nu în scop în sine. Cu privire la introducerea de noi manuale școlare, reprezentanții elevilor nu au mai fost consultați, așa cum ar fi firesc, având în vedere calitate de beneficiari primari ai educației, indică sursa citată.

„Așadar, considerăm că reprezentanții ministerului se concentrează în mod prioritar pe aspecte ce țin strict de formă, fără a putea interveni asupra hibelor ce marchează educația. Astfel, ne reconfirmăm poziția și atragem atenția asupra formării continue a profesorilor, asupra diversificării metodelor de predare și evaluare, asupra consolidării unor programe care să pună accent pe acumularea de competențe-cheie, cu adevărat utile în formarea profesională a elevului. Considerăm inadmisibile lipsa de transparență din spatele asumării unor astfel de decizii, întrunirea doar formală a comisiilor de lucru al căror scop, cel puțin aparent, este consultarea cu partenerii direct implicați în actul educațional, precum și comunicarea deficitară cu reprezentanții ministerului, care par a evita negocierile și discuțiile cu reprezentanții elevilor”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să clarifice inconvenientele și să respecte principiile democratice pe care, la nivel declarativ, „le promovează cu vehemență, fără însă a le pune în practică”.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei, reacţie uluitoare după scandalul manualelor de Sport: Nu văd care e problema

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'