Proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare pentru anul şcolar 2023-2024 a stârnit multe reacţii în rândul societăţii civile, fiind intens dezbătut în spaţiul public.
“Noile prevederi au fost atent analizate, inclusiv de către experţi în educaţie, pentru a urmări posibilul impact asupra întregii comunităţi şcolare şi asupra motivaţiei elevilor, care poate fi influenţată de stimulente financiare. În acest sens, amintim că o mare parte dintre amendamentele depuse, pe parcursul timpului, de către Consiliul Naţional al Elevilor, se regăseşte în forma cea mai recentă a Metodologiei-cadru. Printre acestea, amintim: transmiterea fondurilor pentru bursele şcolare direct din bugetul Ministerului Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, introducerea elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la fazele judeţene ale olimpiadelor naţionale drept beneficiari ai bursei de merit şi includerea elevilor calificaţi în loturile restrânse ale olimpiadelor internaţionale ca beneficiari ai bursei de excelenţă olimpică II”, a transmis CNE, potrivit news.ro.
Consiliul Naţional al Elevilor militează pentru sprijinirea în mod egal a tuturor elevilor care fac parte din familii monoparentale.
“Elevii orfani de un părinte şi cei aflaţi în una dintre următoarele situaţii – situaţia în care un părinte este necăsătorit, divorţat sau aflat în contextul de a creşte singur un copil – ar trebui trataţi la fel, fiind necesară stabilirea aceloraşi criterii de acordare a bursei sociale. Este important să privim în acelaşi mod elevii aflaţi în contexte vulnerabile”, a explicat CNE.
CNE spune că, iniţial, în proiectul de lege din februarie, era menţionat criteriul ca 30% din elevii unei şcoli să beneficieze bursa de merit. Ulterior, CNE a propus modificarea acelui criteriu la minimum 30% din elevii unei clase, astfel încât să poată beneficia un număr cât mai mare dintre aceştia.
“În ceea ce priveşte modificarea referitoare la extinderea listei de beneficiari a burselor de merit, în cazul în care într-o clasă există elevi cu media mai mare sau egală cu 9,50, dar care nu s-ar încadra în procentul de 30%, reiterăm importanţa existenţei unei evaluări standardizate. Aceasta va permite stabilirea unui prag de medie cu adevărat reprezentativ, care poate fi atins în baza aceloraşi criterii de evaluare. În acest an şcolar, este necesară analizarea impactului acestor modificări asupra rezultatelor şi a motivaţiei elevilor. Este important să fie menţinut şi procentul de 30% dintre elevii unei clase până în momentul în care vor fi stabilite criterii obiective de evaluare la nivel naţional şi până vom putea vorbi doar despre un prag de medie drept criteriu aplicabil în mod unitar tuturor elevilor din România”, a precizat sursa citată.