Fenomenul Braşov ajunge la CNCD. „Nu este o speță simplă. Eu am cunoștință de o decizie a unei instanțe din București, în cazul unui colegiu privat care are această regulă ca elevii să obțină media 8 pe trimestru, în caz contrar să părăsească instituția de învățământ. Decizia instanței în cazul acestui colegiu privat a fost în favoarea instituției de învățământ. Deci nu a declarat această regulă ca fiind una nelegală”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.
Întrebat dacă forma de finanțare a școlii nu schimbă analiza, președintele CNCD a declarat: „din punctul meu de vedere nu, pentru că regulile de organizare sunt identice. Prevederile legale care se aplică unei instituții de învățământ publice se aplică și unei private, cu rezerva că trebuie să facem analiza și că în cazul unei școli private părinții semnează un contract, care în cazul unei instituții publice nu există. Deși și acolo, când semnează părintele înscrierea copilului, semnează și regulamentul”.
„Avem un precedent, trebuie să îl luăm în considerare și să vedem care va fi concluzia”, a continuat Asztalos, care a precizat: „nu am văzut motivarea instanței, cred că în 2-3 zile am să intru în posesia motivării”.
Oficialul a precizat că CNCD a primit astăzi sesizarea, „vom urma procedura legală, vom cita părțile – inspectorat, minister, școli și organizația neguvernemantală -, după care vom adopta o decizie”. „ONG-ul a cerut în sesizare să constatăm fapta de discriminare care constă în regula prin care elevii care nu ating media de 8 sau 8.50 se obligă să părăseasca instituția, prin transfer”, a precizat Csaba Astzalos pentru Edupedu.ro.
Termenul legal pentru soluționare este 90 de zile, „dar depinde de titularul de dosar, de încărcătura pe care o are, deci nu aș putea să vă spun un termen exact de soluționare. Dar încercăm într-un termen rezonabil”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.