Consiliul UE convoacă o reuniune de urgenţă pe tema crizei energetice. Preţurile bubuie în Europa, măsuri fără precedent de economie

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene (UE) a anunţat, vineri, convocarea unei reuniuni de urgenţă la nivel ministerial pentru a discuta despre modalităţile de gestionare a crizei energetice, în contextul eforturilor de reducere a dependenţei de Rusia.
Filip Stan
26 aug. 2022, 17:41
Consiliul UE convoacă o reuniune de urgenţă pe tema crizei energetice. Preţurile bubuie în Europa, măsuri fără precedent de economie

„Preşedinţia cehă a Consiliului UE va convoca o reuniune urgentă a miniştrilor Energiei pentru a discuta despre măsuri de urgenţă specifice pentru abordarea crizei energetice”, a declarat vineri premierul Cehiei, Petr Fiala, într-un mesaj postat pe Twitter.

Decizia Preşedinţiei Consiliului UE a fost acceptată de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi intervine în contextul eforturilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei de petrolul şi gazul din Rusia, potrivit cotidianului Le Monde.

Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, a declarat că reuniunea Consiliului Energiei ar urma să aibă loc „cât mai curând posibil”. „Suntem într-un război energetic cu Rusia, iar situaţia afectează întreaga Uniune Europeană”, a afirmat Jozef Sikela.

Preţul energiei electrice din Franţa pentru anul viitor a depăşit vineri 1.000 de euro pe megawatt-oră, cel mai recent record al unei creşteri care a dus la creşterea contractului futures de peste 10 ori în ultimul an.

Preţurile din întreaga Europă stabilesc noi maxime aproape zilnic, în condiţiile în care Rusia restrânge aprovizionarea cu gaze naturale înainte de perioada crucială de încălzire din timpul iernii. Creşterea fără precedent a costurilor energiei alimentează inflaţia şi ameninţă situaţia financiară a gospodăriilor şi a întreprinderilor din întreaga Europa, notează Bloomberg.

Citeşte şi: Alarmă falsă în Suedia: „Atac aerian, pericol!”. Mesajul ciudat a creat panică

Guvernele europene au început să ia măsuri drastice de limitare a consumului de energie, cum ar fi interzicerea iluminatului exterior al clădirilor din Germania şi reducerea temperaturilor de încălzire interioară. În Regatul Unit, facturile la energie vor creşte în octombrie, după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei a majorat plafonul de costuri. Preţurile în creştere ar putea forţa multe persoane din ţară să limiteze consumul de energie, deoarece nu îşi pot permite acest lucru în această iarnă.

„Companiile îşi opresc producţia, deoarece se luptă să ţină pasul cu costurile în creştere”, a declarat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la compania de cercetare BloombergNEF din Londra. „Presiunea inflaţionistă asupra utilizatorilor finali va continua să crească pe măsură ce tot mai multe persoane care lucrează în sectorul industrial vor începe să fie concediate”.

Contractul francez pentru anul viitor a crescut cu până la 19%, la 1.075 de euro pe megawatt-oră, vineri, la European Energy Exchange AG. Echivalentul german a înregistrat şi el o creştere record, ajungând până la 920 de euro pe megawatt-oră, pentru o creştere de peste 64% în această săptămână. Energia nordică pentru anul viitor a urcat cu 11%, la un record de 277 de euro pe megawatt-oră.

Citeşte şi: Zelenski: Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, în această iarnă, e un calcul greşit

 

Finlanda anunţătemperaturi mai mici în case, timp mai puțin petrecut la duș și saună

O campanie naţională de economisire a energiei îi îndeamnă pe finlandezi să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor în iarna viitoare şi să îşi reducă timpul petrecut la duş şi la saună. Oamenii din Finlanda vor fi de asemenea sfătuiți să nu îşi mai încălzească garajele şi să utilizeze cât mai puţin posibil obiectele conectate la internet.

Această campanie, intitulată „Cu un grad mai puţin”, urmează să fie lansată pe 10 octombrie, a declarat Kati Laakso, purtătoare de cuvânt a Moriva, agenţia de stat finlandeză pentru promovarea energiei durabile, citată de AFP. Campania a fost concepută în contextul în care invadarea Ucrainei de către Rusia – furnizor major de gaze naturale în Europa – a provocat o criză energetică de mare amploare.

Finlandezii vor fi îndemnaţi nu doar să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor şi să facă mai puţine duşuri, ci şi să petreacă mai puţin timp în saunele lor.

Băile cu abur reprezintă o adevărată instituţie în Finlanda, unde există aproximativ 3 milioane de saune la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Finlandezii obişnuiesc să facă astfel de băi cu abur complet goi şi în grupuri de mai multe persoane la o temperatură de aproximativ 85 de grade Celsius.

Finlandezii vor fi de asemenea îndemnaţi prin noua campanie să nu îşi mai încălzească garajele şi să utilizeze cât mai puţin posibil obiectele conectate la internet, mai scrie sursa preluată de Agerpres.

„Sunt doar câteva posibilităţi. Sperăm că oamenii vor înţelege că ne aşteaptă o iarnă dificilă şi că vor implementa din proprie voinţă aceste sfaturi”, a subliniat Kati Laakso. „Cu siguranţă că oamenii nu au nevoie să meargă la saună în fiecare zi, poate că o dată pe săptămână le va fi suficient”, a adăugat ea.

Este pentru prima dată când o campanie naţională de economisire a energiei urmează să fie lansată în Finlanda după criza petrolului din anii 1970.

Gigantul rus al energiei Gazprom a oprit în luna mai livrările de gaze naturale către Finlanda după refuzul Guvernului de la Helsinki de a-şi plăti facturile în ruble, aşa cum ceruse Rusia.

DailyBusiness
Intervenție DE ULTIMĂ ORĂ de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Adevarul
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a fost călcată în picioare
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Revenire spectaculoasă la Pro TV! Vedeta a petrecut 27 de ani la pupitrul știrilor
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani. Sunt...'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Inundațiile din Galați au afectat mii de locuințe și blocat drumuri
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!