Consiliul UE, despre MCV: România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor în Justiţie

Consiliul Uniunii Europene subliniază că ”România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor şi să acţioneze prompt, în special în ceea ce priveşte recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independenţa sistemului judiciar şi reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei la toate nivelurile, precum şi referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport”.
Romania TV
13 dec. 2018, 19:07
Consiliul UE, despre MCV: România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor în Justiţie

Consiliul UE a adoptat, miercuri, concluziile în legătură cu rapoartele Comisiei Europene privind MCV.

În acest context, Consiliul reafirmă importanţa unui ”angajament politic fără echivoc, constant şi cuprinzător” faţă de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie. În acest context, Consiliul subliniază, totodată, importanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Redăm integral documentul emis de Consiliul UE:

„Concluziile Consiliului privind mecanismul de cooperare şi de verificare

1. Reafirmându-şi concluziile anterioare, Consiliul salută rapoartele Comisiei privind progresele înregistrate în Bulgaria şi România în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare. Consiliul felicită Comisia pentru activitatea sa şi pentru metodologia aplicată şi este de acord în ansamblu cu analiza obiectivă şi echilibrată a progreselor înregistrate.

2. Consiliul îşi reiterează adeziunea la valorile şi principiile UE, inclusiv statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. În acest context, Consiliul reaminteşte că este necesar ca progresele înregistrate în cadrul mecanismului să fie ireversibile, astfel încât Bulgaria şi România să îşi îndeplinească într-un mod satisfăcător obiectivele de referinţă respective, precum şi obiectivele finale. Acest lucru ar asigura buna funcţionare a politicilor şi a instituţiilor UE, astfel încât toţi cetăţenii să poată beneficia pe deplin de oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune. În acest sens, existenţa unor rezultate verificabile convingătoare, punerea în aplicare efectivă şi un sprijin politic amplu, susţinut şi fără echivoc pentru reforme continuă să aibă o importanţă majoră.

3. Consiliul salută măsurile pozitive luate de Bulgaria în perioada de raportare şi hotărârea şi ambiţia de care a dat dovadă guvernul bulgar pentru a continua procesul de reformă în vederea îndeplinirii tuturor obiectivelor de referinţă din mecanism. Consiliul ia act de evaluarea Comisiei conform căreia trei din cele şase obiective de referinţă pot fi în prezent considerate închise provizoriu, precum şi de previziunea Comisiei potrivit căreia, dacă tendinţa pozitivă continuă, mecanismul va fi încheiat, şi încurajează Bulgaria să valorifice acest impuls pozitiv şi să îşi continue eforturile de reformă, consolidând progresele într-un mod concludent şi ireversibil.

4. Consiliul salută raportul pozitiv privind activităţile Consiliului Judiciar Suprem şi ia act de importanţa instituirii continue a unei baze de rezultate verificabile ale unui proces decizional imparţial şi profesional, în special în ceea ce priveşte poziţiile de nivel înalt din sistemul judiciar. Modificările aduse legilor penale în vigoare în prezent au îmbunătăţit cadrul juridic, în conformitate cu recomandările-cheie ale Comisiei. Consiliul remarcă faptul că atenţia deosebită acordată părţilor interesate şi consultarea acestora vor fi importante în cursul deliberărilor pe marginea unor eventuale alte modificări, în special cele cu potenţiale consecinţe asupra sistemului general de cercetare penală şi asupra echilibrului dintre instituţiile-cheie. Integritatea şi independenţa magistraţilor trebuie garantate, inclusiv prin căi de atac eficiente în toate domeniile adecvate. Ar trebui să se abordeze în continuare aspectul dezechilibrului dintre instanţele judecătoreşti în ceea ce priveşte volumul de muncă.

Consiliul reaminteşte importanţa unei reforme continue a sistemului judiciar, pentru a întări şi mai mult profesionalismul, responsabilitatea şi eficienţa, în conformitate cu recomandările Comisiei.

5. Consiliul salută adoptarea reformei cuprinzătoare a legislaţiei Bulgariei privind combaterea corupţiei, inclusiv înfiinţarea noii agenţii unice de combatere a corupţiei care este pe deplin operaţională în prezent. Va fi important ca agenţia să îşi demonstreze independenţa şi imparţialitatea şi să gestioneze în mod eficace sfera amplă a responsabilităţilor care îi revin. Consolidarea unor rezultate verificabile în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, în special la nivel înalt, rămâne o prioritate-cheie.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii organizate, Bulgaria a realizat progrese importante, iar Consiliul încurajează consolidarea în continuare a rezultatelor în acest domeniu, inclusiv cu privire la punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute în mod ilicit.

6. Reamintind performanţa pozitivă importantă a României în cadrul mecanismului în anii precedenţi, Consiliul subliniază importanţa absolută a garantării şi a consolidării în continuare a progreselor obţinute până acum. Consiliul ia act de faptul că raportul Comisiei evidenţiază o serie de îngrijorări serioase şi de evoluţii negative care au pus sub semnul întrebării caracterul ireversibil şi durabil al reformelor. Pentru a pregăti terenul pentru o încheiere cu succes a mecanismului pentru România în viitorul apropiat, evoluţiile negative şi îngrijorările evidenţiate în raport trebuie abordate în totalitate şi în mod decisiv, inclusiv prin aderarea la recomandările formulate de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei şi GRECO şi prin îndeplinirea tuturor recomandărilor-cheie făcute de Comisie.

7. România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor şi să acţioneze prompt, în special în ceea ce priveşte recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independenţa sistemului judiciar şi reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei la toate nivelurile, precum şi referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport. În acest context, Consiliul reafirmă importanţa unui angajament politic fără echivoc, constant şi cuprinzător faţă de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie. În acest context, Consiliul subliniază, totodată, importanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

8. Consiliul se aşteaptă în continuare ca Bulgaria şi România să respecte pe deplin toate recomandările-cheie rămase, corespunzătoare fiecărei ţări, incluse în rapoartele Comisiei, a căror îndeplinire va conduce la încheierea provizorie a obiectivelor de referinţă individuale, cu excepţia cazului în care evoluţiile din ţările respective pun sub semnul întrebării sau inversează în mod clar cursul progreselor înregistrate. Reamintind faptul că rapiditatea procesului va depinde exclusiv de progresele realizate de Bulgaria şi, respectiv, de România, Consiliul observă că, în măsura în care toate obiectivele de referinţă respective sunt îndeplinite în totalitate într-un mod ireversibil şi durabil în viitorul apropiat, mecanismul ar trebui ulterior încheiat. În acest context, Consiliul subliniază că, pentru ca obiectivele de referinţă să fie închise, toate recomandările-cheie aferente ale Comisiei ar trebui să fie îndeplinite.

9. Consiliul reafirmă că mecanismul de cooperare şi de verificare continuă să aibă un rol determinant în realizarea de progrese. Acesta rămâne un instrument adecvat de sprijinire a Bulgariei şi a României în eforturile lor respective de reformă, astfel încât fiecare dintre ele să înregistreze rezultatele concrete şi durabile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor mecanismului. Consiliul reaminteşte că este dispus în continuare să sprijine eforturile Bulgariei şi României în acest sens prin asistenţă din partea UE şi la nivel bilateral. Până la îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor de referinţă respective prin intermediul unui proces de reformă substanţial şi durabil, aspect pe care Consiliul îl aşteaptă în acest cadru, mecanismul rămâne în vigoare. Până atunci, Consiliul invită Comisia să îşi continue raportarea şi aşteaptă cu interes următoarele rapoarte ale acesteia privind Bulgaria şi România, prevăzute pentru a doua jumătate a anului 2019. Consiliul salută intenţia Comisiei de a continua monitorizarea atentă a situaţiei din Bulgaria şi România şi de a informa cu regularitate Consiliul în acest sens.”

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Papa Francisc deschis reconsiderării unei date unice pentru Paște
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău