‘Fiecare țară are dreptul de a organiza referendumuri. Se pare că în prezent acest lucru este destul de popular cu privire la subiectele europene’, a declarat Dijkhoff la sosirea la Bruxelles pentru reuniunea miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din UE (Consiliul JAI).
Budapesta a anunțat miercuri organizarea unui referendum privind planul european de relocalizare a refugiaților între țările membre ale Uniunii Europene. În opinia premierului ungar Viktor Orban, cotele de migranți vor retrasa harta etnică, culturală și religioasă a Ungariei în Europa.
‘Nu cred că în legislația europeană există o interdicție de organizare a referendumurilor. În primul rând, trebuie să vedem dacă există un referendum, care va fi întrebarea, ce rezultat va fi și, ulterior, ce va prezenta guvernul la nivel european’, a explicat Klaas Dijkhoff.
El a apreciat că Europa se găsește într-un ‘moment critic’ în contextul crizei migranților și a subliniat că inițiativele individuale ale statelor membre nu duc la niciun rezultat.
Citeşte şi Elveţia organizează din nou REFERENDUM pentru EXPULZAREA AUTOMATĂ a infractorilor străini
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia. Din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești (comparativ cu 3.952 în aceeași perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru același interval din 2015).
Un număr de 413 imigranți și refugiați și-au pierdut viața în aceeași perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM. Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranții și refugiații încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia.
Conform comunicatului OIM, 35.132 de imigranți au ajuns în insulele grecești numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceștia (48%) provin din Siria, conform autoritățile elene. 25% sunt originari din Afganistan și 17% din Irak.