„Consistoriul Mitropolitan va judeca apelul domnului Cristian Dorin Pomohaci cu deplină obiectivitate și imparțialitate, respectând prezumția de nevinovăție a acestuia, precum și dreptul la apărare, în condițiile prevăzute de Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, menționează sursa citată.
Precizările survin lansării, în mediul virtual, a unor apeluri ale susținătorilor lui Pomohaci de a veni la Sibiu în număr cât mai mare în ziua desfășurării ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, considerând că prin aceasta vor influența într-un fel desfășurarea procesului.
„Consistoriul Mitropolitan a înregistrat toate documentele de susținere a apelantului primite până în prezent. Pentru a elimina orice suspiciune privitoare la obiectivitatea procedurii de judecată, ședința Consistoriului, care nu este publică, va fi înregistrată audio și video”, se mai arată în comunicat.
Termenul de judecată în cazul apelului promovat de Cristian Pomohaci, fost preot al parohiei Moșuni-Veța, județul Mureș, a fost fixat pentru data de 19 septembrie.
„Având în vedere principiul judecății echitabile și al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citație persoanei învinuite, Cristian Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuși de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze și de dreptul său de a se apăra în fața instanței bisericești de judecată. Totodată, instanța i-a oferit posibilitatea apelantului de a-și alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citație, apărători bisericești atestați de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului transmis AGERPRES în urmă cu o săptămână.
Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanța bisericească se vor putea depune și alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.
Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmărește pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăință, ci numai apărarea instituției Bisericii, a ordinii și a disciplinei canonice, a moralității și a sacralității vieții bisericești.
Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanță bisericească se deosebește de pedepsele instanțelor civile și penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societății civile, se menționează în comunicat.
Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie.
Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, dosarul în care preotul Cristian Pomohaci este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.
Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă.
Citeşte şi Cristian Pomohaci, apel către parlamentari: cere interzicerea atacurilor în presă