Consolidarea fiscală este un exercițiu riscant, avertizează CONAF: povara fiscală sporită afectează negativ economia și bugetele statului

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) consideră că primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar prezentat de guvern, centrat pe reducerea cheltuielilor statului, inclusiv în companiile publice este un exercițiu de eficiență prezentat de coaliția de guvernare. 
Mircea Filipescu
04 aug. 2023, 12:19
Consolidarea fiscală este un exercițiu riscant, avertizează CONAF: povara fiscală sporită afectează negativ economia și bugetele statului

CONAF avertizează însă că scăderea pragului la microîntreprinderi, trecerea la impozit pe profit ca microîntreprindere, creșterea impozitării pe proprietate și majorarea TVA sunt măsuri care pot afecta negativ antreprenorii mici și mijlocii, cu efecte imediate asupra economiei, care va încetini și asupra încasărilor bugetului, care vor scădea, contrar așteptărilor guvernanților.

”Atragem atenția că singura certitudine pentru viitorul finanțelor țării este asigurarea unei creșteri durabile a economiei. Orice măsură fiscală care ar putea încetini creșterea economică va avea un efect negativ nu doar asupra antreprenorilor direct afectați, ci și asupra veniturilor statului. Este un postulat clasic în economie, un avertisment dat de John Maynard Keynes: „Nu vei echilibra niciodată bugetul prin măsuri care să reducă venitul național… Ai grijă de șomaj, iar bugetul își va purta singur de grijă”, a observat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au  prezentat un prim pachet de măsuri, asumate oficial, care vizează controlul cheltuielilor statului prin restructurări în sectorul bugetar, reduceri de posturi, inclusiv scăderea numărului de secretari de stat, limitarea sporurilor acordate personalului bugetar și plafonarea unor diurne, vaucere de vacanță și abonamente de telefonie.

CONAF are 5 femei de afaceri celebre în Consiliul Director
Intenția guvernului de a lua în considerare și soluții alternative de valorificare a activelor statului, de analiză a bilanțurilor companiilor de stat, de reducere a numărului de directori și consilieri și plafonarea salariilor în agențiile și companiile statului este un pas esențial pentru dezvoltarea economiei, dar și pentru echilibrarea bugetului statului pe care multe companii publice și agenții îl parazitează prin ineficiență.

”Planul privind măsurile alternative este ambițios și va putea fi implementat cu succes dacă guvernul își va gestiona activele cu determinarea unui investitor. În esență măsurile anunțate vizează  creșterea eficienței cheltuielilor, reducerea costurilor iraționale și exagerate și recalibrarea instituțiilor statului în funcție de nevoile reale și de eficiența acestora”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

O analiză a Consiliului Fiscal, care evaluează evoluția companiilor statului în anul 2021 constată că, din cele 787 de companii controlate de stat, doar câteva sunt eficiente, restul fiind generatoare de pierderi și producătoare de arierate față de bugetele statului (-2,7 miliarde de lei), față de furnizori (8 miliarde de lei) și față de companiile partenere. Iată cum bugetul statului pierde bani direct din propriile afaceri neglijent gestionate și, de aceea, considerăm că atenția acordată conducerii acestora trebuie concretizată prin măsuri eficente.

”Interesul nostru pentru gestionarea companiilor statului este justificat masiv de problemele pe care acestea le generează antreprenorilor români prin amânarea plății furnizorilor și a serviciilor prestate acestora, care creează blocaje în activitatea economică”, a observat Cristina Chiriac.

În acest proces de evaluare a activității companiilor unde este acționar majoritar statul trebuie să ia în considerare și listarea unor pachete de acțiuni la Bursa de Valori din București. Listarea unor pachete de acțiuni la Bursă va rezolva ecuația dificilă a încasărilor bugetare atât imediat, prin vânzarea acțiunilor, cât și în viitor, prin eficientizarea activității și mărirea profiturilor companiilor listate, care vor livra dividende sporite bugetului de stat.

Această prima etapă de măsuri pe care guvernul intenționează să le ia pentru temperarea deficitului bugetar ar putea ”salva” doar 2,5 miliarde de lei din deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor a evitat să dea detalii privind următoarea tranșă de măsuri fiscale, care vor fi discutate în următoarele zile, însă informațiile apărute în presă îngrijorează mediul de afaceri.

Consolidarea fiscală este un exercițiu extrem de riscant, mai ales într-o economie afectată de crize suprapuse, cu o inflație persistentă, o incertitudine permanentă privind evoluția prețurilor energiei și în condițiile încetinirii economiilor partenerilor noștrii europeni. Toate măsurile care afectează mediul de afaceri trebuie analizate atent și schimbările de fiscalitate nu trebuie introduse în timpul anului fiscal.

Înțelegem că amplificarea deficitului bugetar din prima jumătate a anului este riscantă, atât din perspectiva atragerii banilor europeni, cât și din cea a evoluției economiei românești, care are nevoie de investițiile statului, pe care un deficit excesiv le poate limita.

Matematica aplicată ecuației bugetare arată că o creștere a taxelor va mări veniturile fiscale. În economie însă, impactul majorării taxelor influențează prețurile, care cresc, scade consumul, pune presiune pe afacerile mici și mijlocii, care fie concediază angajații, fie își suspendă activitatea. Efectul va fi o scădere a veniturilor fiscale și nu va fi o surpriză. În plus o creștere a prețurilor stimulează inflația, ceea ce întreține nivelul ridicat al dobânzilor sau, mai grav, dacă inflația scapă de sub control, poate chiar majora costurile creditării.

”Un alt efect nedorit și aparent ignorat al măsurilor din pachetul suplimentar care va afecta mediul de afaceri este incapacitatea antreprenorilor din firmele mici și mijlocii să acceseze fonduri europene, deoarece afacerile vor fi bulversate de noile condiții de impozitare, inflația va menține costurile de creditare la un nivel prohibitiv, iar băncile vor îngusta accesul acestor companii la creditare. Vom ajunge în situația nedorită de a face sacrificii pentru banii europeni pe care nu-i vom putea consuma în economie”, a declarat președinta CONAF.

CONAF, prima delegație reprezentantă a antreprenoriatului feminin românesc care s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova
CONAF consideră că eliminarea facilităților fiscale trebuie să fie însoțită de o revizuire a formulei de calcul a fiscalității pe muncă, ca atare orizontul de aplicare al acestei eventuale decizii trebuie să fie anul fiscal 2024, nu în ultimul trimestru din acest an.

Da, înțelegem că guvernul analizează renunțarea la aceste facilități fiscale acordate anumitor ramuri economice, însă acest exercițiu ar trebui acompaniat de o reducere a fiscalității pe muncă. Guvernul trebuie să evalueze atent o anomalie a fiscalității din România, anume impozitarea agresivă a muncii, care, de altfel, a dus la apariția unei serii de facilități fiscale pentru anumite domenii, pe care restul angajaților o percep ca fiind incorectă.

”Atragem atenția asupra bulversării activității microîntreprinderilor, care au fost strivite de modificări ale sistemului de impozitare în ultima perioadă, iar noi schimbări preconizate să fie aplicare vor distruge majoritatea afacerilor mici. Microîntreprinderile funcționează într-un mediu de reglementare incert și impredictibil, care va justifica abandonarea afacerilor, cu efect negativ asupra creșterii economice, șomajului și, implicit, asupra deficitului bugetar. În mai puțin de un an microîntreprinderile au trecut de la un sistem de impozitare pe venit la altul, cu obligativitatea angajării unui salariat, pentru ca acum să planeze perspectiva altor schimbări. Este un tratament agresiv al statului față de microîntreprinderi, care trebuie revizuit”, a declarat Cristina Chiriac.

Intenția de a stabili cote diferențiate la impozitul pe proprietate are capcanele ei, evident neevaluate. În primul rând nu avem în România grile corecte de prețuri în domeniul imobiliar, deoarece nu se colectează date de la Uniunea Uniunea Naţională a Notarilor Publici, singura care poate da prețurile reale de piață. Actualele grile pot fi artificial schimbate, fără să țină cont de evoluția pieței, ci doar de necesitățile de finanțare ale autorităților locale. Considerăm că actualele cote de impozitare trebuie menținute, iar majorarea veniturilor bugetelor locale trebuie să fie rezultatul unei colectări mai bune, nu al majorării impozitelor în contextul realității economice dure, afectată de crize suprapuse, de impredictibilitate și de efectele unui război dus de Rusia lângă granițele României.

Dacă mediul de afaceri va fi afectat de majorările de taxe și de impozitarea agresivă atunci firmele vor concedia angajați sau vor pune obloanele pe afacere, iar efectul imediat va fi unul nedorit:  veniturile fiscale scad masiv. Dacă guvernul susține afacerile mici și mijlocii, atunci creșterea locurilor de muncă este asigurată, iar veniturile din impozite vor crește.

 

*Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi decolaborareși cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 15 asociații, 26 sucursale și peste 4.000 de companii.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele noastre naționale, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească̆ soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

Promovarea pe scară largă a evenimentului și implicit a partenerilor noștri, atât pe canalele mass- media, în cadrul evenimentului cât și în comunitatea de business, va genera un plusvaloare semnificativ pentru toate părțile implicate. De- a lungul timpului, evenimentele organizate de CONAF au avut un impact mediatic foarte mare. Cele peste 40 de comunicate de presă transmise, cele 1150 de preluări în mass media doar în 2021 și cele câteva zeci de speakeri prezenți în proiectele noastre naționale, arată atenția sporită pe care am acordat-o agendei publice, transmițând punctele noastre de vedere.

*Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi decolaborareși cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 15 asociații, 19 sucursale și peste 4.000 de companii.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele noastre naționale, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească̆ soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

Promovarea pe scară largă a evenimentului și implicit a partenerilor noștri, atât pe canalele mass- media, în cadrul evenimentului cât și în comunitatea de business, va genera un plusvaloare semnificativ pentru toate părțile implicate. De- a lungul timpului, evenimentele organizate de CONAF au avut un impact mediatic foarte mare. Cele peste 40 de comunicate de presă transmise, cele 1150 de preluări în mass media doar în 2021 și cele câteva zeci de speakeri prezenți în proiectele noastre naționale, arată atenția sporită pe care am acordat-o agendei publice, transmițând punctele noastre de vedere.

 

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București