Constantin Brâncuşi este unul dintre simbolurile culturii româneşti, considerat „părintele sculpturii moderne”, ale cărui opere ocupă un loc de frunte printre marile creaţii ale omenirii, chiar şi după mai bine de şase decenii de când a încetat din viaţă.
Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919).
Marele sculptor şi-a caracterizat el însuşi creaţia, spunând că aceasta nu are o expresie locală, ci este expresia purităţii universale. De altfel, cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în Franţa, unde a ajuns împins de admiraţia faţă de opera marelui Rodin, în atelierul căruia şi-a petrecut trei luni în 1907, dar nu ca ucenic, ci mai mult ca o recunoaştere reciprocă între două genii.
„Fără să mă consulte, mai mulți prieteni și protectori, printre care ASR Regina Elisabeta a României, au încercat să aranjeze să pot lucra în atelierul lui Rodin. Rodin a fost de acord să mă primeasca ca ucenic. Dar am refuzat, pentru că nimic nu crește la umbra marilor copaci. Prietenii mei, care nu cunoașteau reacția lui Rodin, au fost foarte supărați. Când a aflat decizia mea, Rodin a spus doar atât : Pe termen lung, are dreptate. Este la fel de încăpățânat ca și mine”, scria Brâncuşi în 1952, în „Omagiu lui Rodin”.
„Experiențele care i-au influențat munca desăvârșită, plecarea pe jos înspre Paris, renumiții săi prieteni de la École des Beaux-Arts și faimoasele iubiri sunt câteva dintre aspectele prezentate în cel de-al șaselea episod „Who is Romania / Cine este România”, dedicat lui Constantin Brâncuşi, ce rulează astăzi pe pagina oficială de facebook a reprezentanței ICR la Londra, fiind difuzat simultan și pe rețelele de socializare ale Tate (Marea Britanie), Centre Pompidou/Centrul Pompidou (Franța) și Ministerul Afacerilor Externe (România).”, este descrierea episodului din #WhoisRomania, produs de Institutul Cultural Român din Londra.