”Primul Antrenor Emerit din istoria handbalului românesc, cu trei titluri mondiale în palmares (1956, 1960, 1962), unul de vicecampioane (1973) şi cea mai buna performanţă a handbalului feminin la Jocurile Olimpice până în prezent (locul 4), nea Pilică, aşa cum îi spune lumea din sportul pe care l-a iubit şi pentru care a stat întotdeauna demn, a contribuit imens şi la istoria scrisa a handbalului, fiind autorul volumelor ‘Istoria handbalului românesc’, Biblia de statistică şi performanţă sportivă a echipelor naţionale, cluburilor şi sportivilor din handbal”, se arată în comunicatul FRH.
Constantin Popescu s-a născut în Bucureşti, pe 3 septembrie 1928, şi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport.
În 1960, lui Constantin Popescu i s-a conferit titlul de ”Maestru Emerit al Sportului” pentru medaliile de aur de obţinute la Campionatele Mondiale în 11 jucătoare din 1956 şi 1960.
În anul 2000, Constantin Popescu a primit Crucea naţionala Serviciul Credincios Clasa a II-a, conferită de preşedintele Emil Constantinescu prin Decretul nr. 563 din 1 decembrie 2000, ”pentru obţinerea unor rezultate sportive deosebite”.
În Adunarea Generală a Federaţiei Române de Handbal din 12 octombrie 2007 s-a decis instituirea unor distincţii de excepţie pentru antrenori, superioare celor deja existente. Astfel, alături de alţi şapte antrenori români, Constantin Popescu ”Pilică” este declarat ”Antrenor Internaţional de Excelenţă”.
Într-o ceremonie desfăşurată pe 11 iunie 2009, Constantin Popescu a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul ”Meritul Sportiv” Clasa I, ”în semn de înaltă apreciere a contribuţiei avute în planul pregătirii mai multor generaţii de campioni”.
Înmormântarea va avea loc duminică 4 noiembrie, la Cimitirul Ghencea civil, informează FRH.
În semn de înalta preţuire şi adânc regret, Federaţia Româna de Handbal anunţă că toate meciurile din competiţiile interne programate în perioada 2-11 noiembrie vor începe cu un moment de reculegere.