În plin scandal privind privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, fostul director Constantin Roibu a vorbit, vineri seară, la România TV despre situaţia companiei. El a afirmat că se aştepta la probleme în procesul de privatizare, deoarece caietul de sarcini nu a fost întocmit corect, în opinia sa.
Roibu a respins şi informaţiile potrivit cărora el ar fi fost cel care l-a adus pe Dan Diaconescu la Oltchim, dar a admis că adjudecatarul licitaţiei i-a propus să revină la conducerea combinatului.
Iată cele mai importante declaraţii făcute la România TV de Constantin Roibu:
„Mă aşteptam să apară probleme deoarece caietul de sarcini consider că nu a fost suficient de clar. În caietul de sarcini trebuia să se specifice de la început şi existenţa banilor.
Până în anul 2006 inclusiv acest combinat a realizat profit. Au fost trei ani în care a mers în pierdere din cauza lipsei de materie primă. Am operat o diminuare a capitalului social, de 8 milioane.
500 de milioane de euro s-au investit în combinat.
De la Arpechim la Oltchim nu vin 15% din materii prime, deci informaţia e incorectă. Materiile prime pentru Oltchim vin din partea de petrochimie care a aparţinut Arpechimului.
Întrebat dacă i-a oferit consultanţă lui Dan Diaconescu, Roibu a răspuns: „Nu i-am dat niciun fel de consultanţă. Am avut o discuţie, după ce a fost declarat câştigător, dacă vreau să mă întorc în combinat în situaţia în care preia combinatul. În situaţia în care se funcţionează integrat cu petrochimia, mă întorc. Dar nu mă întorc să mă chinui ca în ultimii ani şi să produci pierderi”
„Nu există nicio legătură între mine şi Dan Diaconescu„, a spus, destul de iritat, Constantin Roibu, deranjat de răspândirea zvonului că el ar fi fost cel care l-a adus pe proprietarul OTV la Oltchim. „Nu eu l-am adus pe Dan Diaconescu la Oltchim. Faptul că am vorbit cu dânsul la Oltchim nu înseamnă că eu l-am adus. Vorbea frumos despre mine pentru că încerca să mă convingă să mă întorc dacă va fi proprietar. Până la urmă a spus că aduce management străin la Otlchim”.
„Discuţia a fost că dacă mă întorc, mă întorc cu oamenii cu care am lucrat. Sunt în jur de 18 până la 20 de oameni, de diverse specialităţi. Şi aici vorbesc şi de directorii pe parte de petrochimie de la Piteşti. Oamenii nu sunt condiţionaţi de mine. Faptul că au rămas pe posturi în Oltchim vorbeşte de la sine. Eu nu i-am condiţionat pe ei, nici ei pe mine”.
„Am avut o convorbire cu domnul Videanu despre memorandumul semnat în 2009 când dânsul era ministrul Economiei, memorandum semnat în guvern şi care a ajuns şi la Bruxelles”.
„Oamenii sunt alarmaţi pentru că oameni nu ştiu ce se va întâmpla cu combinatul mai departe şi dacă mai au locurile de muncă asigurate”, a punctat Constantin Roibu.
„Eu am avut mai multe discuţii cu oamenii. Fiind în greva foamei înainte de a se depune ofertele, le-am explicat că nu este bine pentru că s-ar putea să fie acuzaţi pentru ratarea privatizării. Eu nu aveam nicio calitate să ameninţ pe cineva că îl dau afară, pentru că aveam deja demisia depusă. Eu nu mai eram director”.
„Mă tem de DNA, chiar dacă nu am motive. Orice om are o tresărire”.
„Un ziarist care mi-a cerut şi bani şi care mi-a oferit şi discount dacă îi dau banii repede a publicat tot felul de informaţii false, fiind plătit de PCC cu 10.000 de euro ca să fiu atacat„, a spus Roibu. Jurnalistul Tiberiu Pârnău a respins acuzaţiile de şantaj, dar Constantin Roibu a afirmat că are pe e-mail mesajul cu „oferta” primită de la acesta.
„Toată imaginea care mi s-a făcut în ultimii trei ani este făcută de el. Tot ce spune sunt numai dezinformări. Ce legătură are fiul meu şi firma lui? Firma aceea nu face vopsitorie. Că s-a cumpărat vopsea pe bază de ofertă, e una. Totul este foarte legal. Nu s-a făcut marea căpuşală la nivel că au fost cumpărări de 100.000 de euro pe an. La o cifră de afaceri de 400 de milioane pe an, nu văd unde este problema”.
„Domnul Vlădescu (fostul ministru al Finanţelor, n.r.) a fost consultantul PCC. Şi dacă tot sunt rapoarte, poate spun şi de câte ori a intrat PCC cu consultantul în Ministerul Economiei”.
„Dacă găsiţi un singur angajat care să spună că eu în 23 de ani am spus vreodată unui om «du-te şi votează cu X sau cu Y», eu merit să fiu pedepsit”.
„Cea mai mare greşeală care s-a făcut a fost oprirea activităţii combinatului pe 22 august”.
„Domnul Diaconescu ori este dezinformat, ori… În urma sesizărilor şi în special a celor făcute de Ziarul de Vâlcea a venit Corpul de control al ministerului şi a luat copii după documente, după contractele la care erau aceste sesizări pentru a face verificări. Iar a face comentarii că s-ar fi luat documente să se şteargă urmele vizavi de partide politice… noi nu am făcut niciodată”.