Constipaţia şi balonarea, printre primele semne ale cancerului colorectal

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, conform Organizației Mondiale a Sănătății – Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual.
Iulian Tudor
29 aug. 2016, 06:05
Constipaţia şi balonarea, printre primele semne ale cancerului colorectal

„Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat într-un stadiu incipient și este tratat corespunzător. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, ceea ce ce crește șansele de vindecare, recomandăm tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie. În cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuată chiar și la vârste mai tinere. Prin testare regulată, polipii precanceroși pot fi evidențiati și eliminați, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariției bolii.”, explică dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani și cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (părinți, frați, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile să dezvolte această boală, mai ales în cazul în care afecțiunea a fost diagnosticată la o vârstă tânără. În cazul în care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare, scrie doctorulzilei.ro.

Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în țesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon” sau „rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează și se înmulțesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanță, dând naștere metastazelor.

În prima fază, adică în stadiul localizat, tumora nu depășește organul din care ia naștere, adică colonul sau rectul. Pe măsură ce boala progresează, tumora crește și se extinde la organele din jur și anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boală local-avansată. Dacă diagnosticul nu este pus în aceste etape localizate ale bolii și tratamentul nu este inițiat, celulele canceroase se răspândesc la distanță de organul de origine, pe cale limfatică sau prin sânge, ceea ce duce la apariția metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile să fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul, dar uneori metastazele se pot localiza și în plămâni, oase sau chiar la nivelul creierului.

Boala debutează de multe ori asimptomatic, însă pe măsură ce evoluează, iar formațiunea tumorală crește, apar tulburari digestive care se manifestă prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără: schimbarea tranzitului intestinal obișnuit (diaree, constipație sau alternanța de constipație cu diaree), scaune mai puțin consistente decât de obicei, prezența sângelui în scaun (fie roșu aprins, fie roșu foarte închis sau negru), sângerare rectală, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere în greutate, senzație accentuată de oboseală (slăbiciune).

Metodele de tratament diferă în funcție de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât tratamentul este mai eficient și are ca scop vindecarea pacientului. Tratamentul include de cele mai multe ori o combinație între intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora și ganglionii limfatici regionali, chimioterapie și radioterapie precum și terapii biologice.

„Din păcate, 20-25% dintre pacienți au cancer colorectal metastatic chiar la diagnosticare. In stadiul avansat ale bolii, ceea ce se întamplă la aproximativ 50% din pacienți, metastazele se împrăștie în sânge, în sistemul limfatic sau la alte organe, ceea ce poate duce, în final, la decesul acestora. Pentru pacienții cu această formă avansată de cancer colorectal este nevoie de o terapie care să extindă rata de supraviețuire, să împiedice progresia bolii și să reducă simptomele.”, adaugă dr. Adina Croitoru.

Progresele înregistrate în înțelegerea biologiei tumorale și a geneticii au dus la dezvoltarea unor generații noi de agenți biologici pentru tratamentul pacienților cu cancer colorectal metastatic, care nu au răspuns la tratamentele anterioare și a căror boală a progresat. Spre deosebire de agenții folosiți în chimioterapie, care ucid rapid celulele care se divid, pe cele maligne în primul rând, dar și pe cele sănătoase, agenții biologici acționează prin influențarea proceselor care controlează răspândirea celulelor tumorale, astfel încât aceste celule sunt inhibate să crească, să se dezvolte și să se răspândească în organism.

Citeşte şi Toate femeile trebuie să ştie asta. Acest obicei dublează riscul cancerului ovarian

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
Playtech.ro
Succesiune gratuită în România. În ce cazuri nu plătești nimic și cine poate beneficia
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Breaking News. Când iese din închisoare Elena Udrea? Avocatul ei a spus data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
E risc de black-out și în România! Avertisment de ultimă oră pentru români.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster