Construcția uriașă pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur. Colosul de fier funcționează și în prezent

Nicolae Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru barajul de la Stânca-Costești. Acesta se află la granița de nord a României.
Filip Stan
03 aug. 2024, 22:08
Construcția uriașă pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur. Colosul de fier funcționează și în prezent

Nicolae Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru realizarea barajului de la Stânca-Costești. Acesta se află la granița de nord a României și este al treilea cel mai mare baraj ca mărime din Europa.

Structura gigantică de beton a fost construită cu un cost echivalent cu câteva tone de aur pur. În epoca României comuniste, liderii aveau un apetit crescut pentru structuri enorme, menite să scoată în evidență realizările societății socialiste. Barajul de la Stânca-Costești leagă malurile Prutului, creând astfel o punte între România și Republica Moldova. El a  costat o avere, iar experții în domeniu susțin că și astăzi, uriașa structură comunistă apără întreaga lungime a Prutului, până la Galați, de viituri. Barajul a fost atât de bine realizat încât nu a avut nevoie vreodată de reparații majore.

Barajul construit de Nicolae Ceaușescu. Cum s-a decis construcția

După discuțiile legate de construirea barajului, lucrările au început să prindă contur la începutul anilor 50, în contextul unei situații critice în nordul țării noastre. Pe toată lungimea sa, de la Botoșani până la Galați, Prutul făcea ravagii în fiecare an, în special pe timpul verii și al toamnei. Autoritățile vedeau inundațiile ca o problemă uriașă, mai ales în contextul dezvoltării agriculturii. Asta, pentru că pagubele erau mari, iar uneori, întreaga recoltă era distrusă. Autoritățile sovietice aveau și ele un interes crescut în rezolvarea acestei probleme, pagubele afectând și teritoriul Basarabiei.

În perioadele în care ploua abundent, Prutul aduce o viitură de peste 1.500 de metri cubi pe secundă, capabilă să inunde peste 70.000 de hectare. Asta a dus la un acord de co-finanțare a unui proiect major de regularizare a cursului Prutului. Proiectul avea în vedere construirea unui baraj între localitățile Stânca, din județul Botoșani, din România și Costești, din Basarabia. Planul a fost concretizat în 1971 și a necesitat un efot logistic și financiar uriaș, notează Playtech.

Colosul de fier și beton, construit în anul 1971

Astfel, construcția barajului a început în anul 1971, iar costurile finale au fost estimate la  61.867.000 de ruble, echivalentul a peste 60 de tone de aur pur. România a suportat cea mai mare parte a costurilor, fiind cea mai afectată de inundații. S-au adus cantități uriașe de materiale de construcție, în principal fier și beton, precum și echipamente pentru deversoare și dotarea hidrocentralelor.

La acea vreme, echipamentele folosite erau de ultimă generație. S-au folosit 4 milioanede metri cubi de beton românesc, realizat printr-o compoziție specială, iar întreaga construcție a fost ridicată de muncitori și ingineri români. Lucrările au inclus utilizarea de scafandri specializați în construcții industriale. Mai mult, a fost făcută și o rețea vastă de tuneluri. Mecanismul acestora ajută barajul să facă față viiturilor.

Citește și: Locul misterios din România despre care Nicolae Ceauşescu nu voia să se afle. Adăposteşte „Izvorul Nemuririi”, din care se spune că ar fi băut Zamolxe

Construcția s-a întins pe șapte ani, iar barajul a fost finalizat în 1978 și a fost dat în folosință pe data de 4 noiembrie a aceluiași an.

Inaugurarea centralei hidroelectrice Stânca-Costești a avut loc pe data de 5 noiembrie 1978, iar în cadrul evenimentului, România a fost reprezentată de Ion Iliescu, care avea atunci funcția de ministru al Energiei Electrice. Pe lângă el, au fost prezenți Trandafir Cocîrlă, ministrul de resort, și Florin Iorgulescu, președintele Consiliului Național Român pentru Conservarea Apelor.

Citește și: Gheorghe Mărmureanu dezvăluie ce s-ar întâmpla cu marile baraje din România în cazul unui mare cutremur: „Am reluat calculele şi am corectat”

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver