Construirea unei TELEGONDOLE în Capitală, aprobată de Consiliul General

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, sâmbătă, realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, în Bucureşti. 
Iulian Tudor
27 apr. 2013, 09:35
Construirea unei TELEGONDOLE în Capitală, aprobată de Consiliul General

Bucureştenii vor înlocui autobuzul cu telegondola. Un proiect al Uniunii Europene, care a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei, ne propune să construim un astfel de mijloc de transport la 10 metri deasupra bulevardelor aglomerate. 

Proiectul de hotărâre privind participarea Bucureştiului la acest proiect european, aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de sâmbătă, a fost aprobat cu 30 de voturi „pentru” şi 15 abţineri, informează Mediafax.

Citeşte şi Sorin Oprescu: Este un buget absurd. Îl voi ataca în instanţă

Bucureştiul a fost invitat, în februarie, de către compania Overland Transport Systems (OTS) din Anglia, urmare a unei recomandări a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, să participe la proiectul „Overland Transport Systems – Sisteme de Transport Suspendate”. Astfel, Bucureştiul poate aplica pentru fonduri europene în vederea realizării unui sistem de transport suspendat, ce are capacitatea să transfere un mare număr de călători în interiorul şi împrejurul oraşului, potrivit hotărârii adoptate sâmbătă de CGMB.

Oprescu despre transportul suspendat din Bucureşti: „Se vor plimba numai politicienii sau curajoşii”

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că este importantă participarea Bucureştiului la obţinerea proiectului, precizând că s-ar putea plimba „politicienii, ca să ajungă mai repede la serviciu” sau „curajoşii”.

Edilul şef al Capitalei a spus că atunci când a auzit de planul cu transportul suspendat rapid, l-a bufnit râsul şi a avut reţineri, însă Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că acest lucru ar rezolva multe probleme, iar pentru asta sunt puşi la dispoziţie mulţi bani, aşa că trebuie „să încercăm să vedem ce se întâmplă”.

Este o hotărâre a Uniunii Europene prin care s-a ajuns la concluzia că acest lucru ar rezolva multe probleme şi pentru acest lucru există o finanţare mare. Hai să încercăm să vedem ce se întâmplă. Dacă vom putea să o facem, încă nu se ştie unde. Ar putea să se întâmple maxim două lucruri: unul ar fi că o să se plimbe numai politicienii, să ajungă mai repede la serviciu, iar cel de-al doilea că se vor plimba curajoşii”, a mai spus Sorin Oprescu.

Directorul Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăria Capitalei, Ion Dedu, arăta că se oferă municipalităţii posibilitatea de a participa la selecţia organizată la Bruxelles, implementarea proiectului fiind condiţionată de decizia reprezentanţilor de la Bruxelles.

„Dacă Bucureştiul va fi selectat pentru implementarea proiectului, municipalitatea va aplica pentru obţinerea finanţării puse la dispoziţie de Uniunea Europeană”, a declarat Ion Dedu.

Alături de Bucureşti, alte trei oraşe au fost propuse pentru implementarea acestui proiect, respectiv Cluj-Napoca, Budapesta şi Chişinău.

Proiectul pilot are în vedere un traseu pe o distanţă de maxim 10 kilometri. Cabinele vor putea să transporte cel mult patru persoane sau un scaun cu rotile şi o persoană, maxim două. Greutatea maximă ce va putea fi transportată este de 400 de kilograme, viteza medie de transport, de 50 de kilometri pe oră, iar numărul maxim al călătorilor transportaţi pe oră, pe fiecare direcţie de mers – de aproximativ 5.000 de persoane.

„Ţinând cont de faptul că reţeaua este în dezvoltare, ea va oferi o varietate de destinaţii pe măsură ce avansează, dar, în comparaţie cu traficul rutier urban, pe căile suspendate se va rula neîntrerupt către staţia de destinaţie aleasă. Sistemul va fi proiectat la cele mai înalte standarde de siguranţă şi va fi rapid, confortabil şi energo-eficient (sistem electric)”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre de Consiliu General, adoptat sâmbătă.

Telecabinele vor utiliza o sursă electrică externă, acestea urmând să se succeadă la o distanţă de 10 metri. Toate cabinele vor fi echipate cu instalaţie de încălzire, aer condiţionat, cu camere de supraveghere video în interior sau în exterior. „Selecţia destinaţiei se va face prin atingerea tastelor pe un ecran sau prin recunoaşterea vocii”, se mai arată în document.

Potrivit lui Dedu, linia – traseu va fi parte a unei reţele urbane înscrise într-un areal situat de-a lungul şi deasupra străzilor şi cursurilor de ape, la o înălţime medie de 10 – 15 metri de nivelul solului.

Liniile – traseu se ramnifică şi coboară în zona punctelor de oprire intens circulate, care vor avea acces uşor, fie de la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor de aeroporturi, sau alte pucte pe care municipalitatea le va stabili.

„OTS va completa sistemele de transport urban existente şi va funcţiona de-a lungul liniilor de cale ferată, tramvaie, autobuze, furnizând schimburi intermodale, ca în cazul transferului de la un sistem de transport la altul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii generali, municipalitatea va aplica pentru obţinerea fondurilor, urmând să primească un răspuns în luna iunie 2013.

Primăria Bucureşti va investi aproape 700.000 de euro pentru consolidarea şi restaurarea Băii Griviţa

Primăria Municipiului Bucureşti va aloca aproape 700.000 de euro pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Băii Griviţa, singura baie publică din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, sâmbătă, de consilierii municipali.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de sâmbătă, valoarea totală a investiţiei este de 697.373 de euro, banii urmând să fie asiguraţi din bugetul municipalităţii. Lucrările urmează să fie finalizate în teremen de 11 luni de la începere.

Baia Griviţa se află în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Primaria Capitalei a mai avut în vedere restaurarea obiectivului, în februarie 2012, însă proiectul a fost respins de consilierii municipali.

„Din relatările referitoare la construcţia ce adăposteşte Baia Griviţa rezultă că imobilul a fost puternic afectat de cutremurele din anii 1940 şi 1977, în prezent neexistând date din care să reiasă cum şi în ce masură s-a produs acest lucru şi prin ce metode fost consolidată”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului citat, starea ansamblului băii este destul de precară, deoarece partea de finisaje este vizibil afectată de umezeală, igrasie şi ciuperci. În zonele unde funcţionează saunele şi camerele de masaj, finisajul este deteriorat, iar placajele cu gresie faianţă şi mozaic sunt parţial deteriorate.

„Sistemul de evacuare a apelor meteorice este deteriorat, ceea ce a dus la infiltraţii de apă la nivelul tavanelor. Sistemul de canalizare este unul foarte vechi şi subdimensionat, ceea ce duce la multe defecţiuni şi avarii”, se mai arată în proiect.

Lucrările de reparaţii au în vedere măsuri de consolidare atât a structurii, cât şi a pereţilor, precum şi realizarea unor sisteme eficiente de drenaj al apelor colectate sau refacerea căilor pietonale.

Totodată, vor fi aduse la starea iniţială elementele cu rol arhitectural existente, precum şi refacerea celor care lipsesc, dar şi reconstruirea podului. „Tencuielile vor fi refăcute utilizând aceleşi materiale şi culori, folosind aceleaşi tehnici de punere în operă a acestora”, se mai arată în document.

Baia Griviţa este un ansamblu de clădiri alcătuit dintr-o construcţie principală, care adăposteşte baia comună, o construcţie adiacentă pentru centrala termică, o altă construcţie, etajată, şi piscina exterioară. Baia Griviţa a fost înfiinţată de Regina Maria la sfârşitul secolului al 19-lea, fiind inaugurată în 18 decembrie 1897.

Capacitatea este de aproximativ 200 de persoane pe zi, suprafaţa totală a complexului fiind de 1.140 metri pătraţi. Clădirea a fost închisă în anul 2000, pentru lucrări de renovare, şi redeschisă în 2002.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Numele de copii care sunt interzise prin lege în România. Ofițerul de stare civilă va refuza să le treacă în certificatul de naștere
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. A anunțat decizia așteptată de români: Mi-o asum public
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Răsturnare de situație privind ratele. BNR a făcut anunțul zilei
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă