Din cei 8,2 milioane de alegători înscriși, „peste 2,3 milioane” au răspuns și „aproape toți” s-au exprimat în sensul dorit de Budapesta, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt, Bence Tuzson, pe baza a 1,5 milioane de răspunsuri examinate. „Ungurii au spus (…) nu cotelor obligatorii de relocare, precum și dezmembrării gradului care ne apără granițele„, a declarat el.
Această consultare vizează un presupus „plan” al miliardarului american George Soros, destinat, potrivit lui Viktor Orban, să promoveze imigrarea în Europa a „unui milion de refugiați anual”. La sfârșitul lui noiembrie, omul de afaceri de origine ungară a respins punct cu punct declarațiile împotriva sa, acuzându-l pe Viktor Orban că propagă afirmații „mincinoase” și cu ton „antisemit”.
Opoziția de stânga a contestat, la sfârșitul lui noiembrie, statisticile guvernamentale de participare la consultare, subliniind lipsa unei evidențe a formularelor.
Citeşte şi Polonia nu renunţă la decizia luată privind relocarea refugiaţilor
În octombrie 2016, un referendum împotriva migranților s-a încheiat cu o înfrângere pentru guvern, nefiind atinsă cota obligatorie de participare de 50% din totalul electoratului.
George Soros, care finanțează ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume, a devenit unul dintre principalii inamici ai lui Viktor Orban, care a atacat, de asemenea, organizațiile neguvernamentale, acuzându-le că intervin în politica internă a Ungariei în profitul omului de afaceri.
Joi, Comisia Europeană a trimis trei țări din Est, printre care Ungaria, în fața justiției europene pentru că au refuzat cotele de primire a refugiaților.
Pe de altă parte, Comisia a mai sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu o controversată lege adoptată în primăvară în Ungaria referitoare la ONG-urile care beneficiază de finanțare străină. De asemenea, ea mai contestat dispozițiile unei legi ungare care atacă universitățile străine, dintre care principala este finanțată de George Soros.