Victor Ponta a anunţat că din delegaţia care va merge la consultările de la Cotroceni vor face parte Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ion Chelaru.
„Vom propune, in ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual: fie un sistem mixt, de tip german, fie un sistem proportional care sa duca la reducerea numărului de parlamentari, astfel încât în Camera Deputaţilor să fie 300 deputaţi, plus minorităţiel naţionale, iar la Senat un număr maxim de 100-110 senatori„, a precizat Victor Ponta.
Liderul PSD a arătat că important este că acest sistem să fie „cât mai clar, cât mai simplu şi cât mai just” astfel încât „anomaliile” apărute la ultimele două scrutinuri parlamentare, cum este cazul celor care au ieşit pe primul loc, dar au rămas acasă, să nu mai aibă loc şi să existe „o stabilitate parlamentară”.
În ceea ce priveşte votul din diaspora, Ponta a arătat că PSD va susţine ca organizarea alegerilor în diaspora să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă.
„Modul de organizare să includă prevederea unui număr aproximativ de persoane care participă la vot in fiecare tara, ca sa poata fi organizate sectiile de vot astfel încât să existe acces total la vot al cetăţenilor români din diapsora„, a adăugat liderul PSD.
Ponta a precizat că opţiunea PSD pentru alegerile locale este să se continue sistemul actual de vot în cazul alegerii primarilor.
„În ceea ce priveste alegerea CJ, vom discuta cu toate celelalte forte politice, astfel încât sistemul de vot să asigure stabilitate, legitimitate”, a spus Ponta.
Tot miercuri, delegația PSD va propune repornirea activității Comisiei de revizuire a Constituției, pe baza principiilor care au fost avute un vedere chiar din 2013.
În ceea ce privește conducerea comisiei și structura acesteia, social-democrații vor să se țină cont de prezența tuturor grupurilor politice importante.
„PSD își dorește ca în 2015 sa se finalizeze în Parlament procedura de revizuire a Constituției și să mergem la referendum, pentru a avea o nouă Constituție sau o Constituție revizuită”, a declarat Ponta.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis cheamă partidele la a doua rundă de CONSULTĂRI. Tema: reforma electorală
Ponta a arătat că PSD este de acord să modifice textul constituțional care se referă la imunitatea parlamentară.
„După cum știți, nu există imunitate decât pentru arestare și percheziție, nu mai există niciun fel de altă imunitate, dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituției aceste prevederi. În rest, așa cum s-a întâmplat și la ultimele cazuri aduse în fața Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor justiției”, a precizat premierul.
Întrebat de ce PSD propune un număr mai mare de parlamentari decât cel prevăzut de referendumul pe această temă, Victor Ponta a arătat că, dacă vor exista încălcări ale rezultatului acestuia, CCR se va pronunța.
„Asta este propunerea noastră. Dacă celelalte forțe politice propun altceva, sigur le vom susține. Din câte știu foarte bine, deoarece am fost aliați până de curând, PNL are exact aceeași poziție — de a păstra sistemul bicameral, dacă și-au schimbat această opțiune… Asta ne va spune Curtea Constituțională (n.r. dacă se trece sau nu peste referendum)”, a afirmat premierul.
La începutul şedinţei BPN, Victor Ponta spunea că este important să nu rămână actualul sistem de alegeri.
„Un singur lucru e important: să nu rămânem cu sistemul actual – vorbesc pentru Parlament în primul rând – să găsim soluţii pentru reducerea numărului de parlamentari şi un sistem corect de alegere a Parlamentului, să găsim un sistem eficient pentru votul concetăţenilor noştri din Diaspora şi sistemul care să reflecte cel mai bine funcţionarea administraţiei publice locale”, a explicat Ponta.
Klaus Iohannis, preşedintele României, a transmis oficial, săptămâna trecută, invitaţia partidelor politice de a participa, miercuri, la seria de consultări de la Cotroceni legate de priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare ce stă să înceapă.
„Pe agenda discuțiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare”, preciza într-un comunicat de presă Administraţia Prezidenţială.