Consultările de la Palatul Cotroceni au vizat stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, preum şi procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului.
UPDATE 17.45 Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele. La ora 19.00, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.
UPDATE 13.30 Liderul UNPR Gabriel Oprea, a declarat luni, după consultările avute cu șeful statului, la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis este „un adevărat partener al partidelor politice”.
UPDATE 11.40 Consultările cu PNL s-au încheiat. Urmează cele cu UNPR şi apoi cu PC. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban l-a acuzat, pe premierul Victor Ponta, la finalul consultărilor, că nu a fost prezent, ca deputat, la niciun vot pe solicitările Justiţiei. Orban a reclamat că „în interiorul PSD şi al coaliţiei majoritare se coc diferite proiecte care urmăresc de fapt să fie împiedicată justiţia.”
UPDATE 11.05 Klaus Iohannis discută cu PNL. Delegaţia liberalilor este condusă de Vasile Blaga.
UPDATE 10.40 Consultările cu PSD s-au încheiat. La finalul discuţiilor, Victor Ponta a declarat că PSD va vota modificările la Legea finanţării partidelor politice, dar şi Legea alegerilor locale care prevede că primarii vor fi aleşi din primul tur, iar şeful CJ din rândul consilierilor judeţeni şi cea a alegerilor parlamentare, care introduce sistemul proporţional (votul pe listă, „cu o reducere semnificativa a numarului de parlamentari”).
În ceea ce priveşte votul din Diaspora, Ponta a arătat că PSD va susţine propunerile atâta timp cât solicitările social-democraţilor privind organizarea alegerilor din străinătate de către AEP, pe baza înscrierii cetăţenilor români într-un termen de 6 luni înainte de alegeri, vor fi acceptate.
Liderul PSD a precizat că a ridicat în faţa preşedintelui şi problema revizuirii Constituţiei: „Să ştim dacă mai putem face in acest an revizuirea Constituţei, daca PNL este de acod. Ar fi o greseala să nu o facem”.
Ponta a mai spus că „ideea de a avea consultări cu preşedintele României, cu partidele parlamentare, pe cele mai importante probleme care ţin de reforma statului este o idee foarte bună”. „O suţinem şi ne vom prezenta de fiecare dată la consultări cu toate bunele intenţii. Cred că România avea nevoie, după ani de zile în care nu exista niciun fel de dialog, şi de exercitare a rolului constituţional al preşedintelui între puterile statului. Acum intrăm într-o normalitate, o normalitate în care dorim să participăm şi vom coopera„.
UPDATE 10.00 Preşedintele Klaus Iohannis a început discuţiile cu delegaţia PSD, condusă de Victor Ponta.
În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.
„Acum câte ceva trebuie să și schimbăm”, a spus președintele Iohannis.
„Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită„, a răspuns premierul, făcând trimitere la Traian Băsescu
Din delegația PSD fac parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.
La consultări participă și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Tatiana Niculescu Bran, Laurențiu Ștefan, Andrei Muraru, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină.
______________________________________________________________________________
Discuţiile de la Palatul Cotroceni vor avea loc între orele 10.00 şi 17.00. La fel ca la precedentele consultări, este posibil ca, la finalul discuţiilor cu partidele, preşedintele Klaus Iohannis să susţină o declaraţie de presă.
Programul consultărilor începe la ora 10.00, când vor intra la discuţii reprezentanţii Partidul Social Democrat, la ora 11.00 vor intra cei ai Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00 este programată Uniunea Naţională pentru Progresul României.
La ora 15.00, şeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide va viza „stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor”.
De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla „discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public”.
„Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament„, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunțat că se va prezenta la consultările de la Cotroceni însoțit de o delegație a social-democraților. El a spus că mandatul cu care vine la întâlnirea cu șeful statului vizează reforma electorală. „Reforma electorală, așa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale și pentru asigurarea votului tuturor cetățenilor din afară țării și din țară'”, a precizat Victor Ponta.
Și președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a anunțat că va merge la consultările de la Cotroceni. „Luni, mergem la consultări, la Cotroceni, mergem cu toată deschiderea, o delegație de șase colegi, UNPR este deschis, în actualul context de securitate, pentru orice proiect național adevărat pe care îl prezintă fie președintele României, fie orice formațiune politică din România”, a precizat Oprea.
Delegația Partidului Național Liberal va fi condusă de copreședintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 — 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfășoară în SUA, în calitate de membru al delegației României. Alături de Blaga, din delegație vor mai face parte prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.
PNL va susține la consultările cu președintele Klaus Iohannis proiectele inițiate de liberali cu privire la exercitarea votului de către cetățenii din afara granițelor și la simplificarea și accelerarea procedurilor parlamentare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. „Mandatul nostru este clar la consultările cu președintele Klaus Iohannis, care ne pică ca o mănușă. În legătură cu posibilitatea exercitării votului pentru cetățenii din afara granițelor, PNL a depus un proiect la Parlament pe care îl vom susține și în fața președintelui”, a afirmat Stroe.
El a arătat că liberalii sunt în favoarea simplificării și accelerării procedurilor parlamentare în cazul cererilor justiției. „Suntem pentru și avem de un an un proiect prin care se simplifică și se accelerează procedurile parlamentare, în contextul în care propunem un termen de 48 de ore de soluționare a cererilor justiției”, a spus Stroe.
Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni vizează alegerea primarilor într-un singur tur și un prag de 3% pentru alegerile locale.
„Mandatul este foarte clar, vrem o legislație electorală care să asigure o reprezentare proporțională, primari dintr-un singur tur de scrutin și, așa cum am anunțat și propus, 3% prag electoral pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susținem ideea revenirii pe liste județene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporțională„, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, Kelemen Hunor.
El a precizat și că este important ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să poată face acest lucru neîngrădit și în limitele legii.
„Există această posibilitate, există niște criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcționează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetățean român care dorește să meargă la alegeri și să participe la vot și să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile și condițiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidențiale această posibilitate de a vota și într-o oarecare măsură și pentru alegerile parlamentare. Pentru locale și pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluție echilibrată și corectă„, a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor va conduce luni delegația formațiunii la consultările care vor avea loc la Cotroceni, din componența acesteia urmând să facă parte și președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro.
Liderul Grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a precizat că va merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni. „O să participăm la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Voi merge cu o delegație a grupului nostru”, a declarat Varujan Pambuccian.