UPDATE: Decretul prin care preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul liberal, Ludovic Orban, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a fost publicat joi în Monitorul Oficial.
UPDATE: Klaus Iohannis anunţă decizia după consultări la ora 18.00. „Soluţia este întoarcerea la electoral, alegeri anticipate. Aceasta este prima mea opţiune. Unii au fost de părere că e bine, alţii se mai consultă în partid. Ludoivic Orban este premierul desemnat”.
UPDATE: Deputatul Varujan Pambuccian a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că grupul minorităţilor naţionale nu doreşte alegeri anticipate şi că va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agerpres. „Noi am expus domniei sale motivele pentru care mai degrabă nu am dori alegeri anticipate şi că vom vota absolut orice propunere ne va face preşedintele pentru un prim-ministru”, a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
UPDATE: Victor Ponta, după consultările de la Cotroceni: „Un guvern care aruncă în haos sistemul de sănătate trebuie să plece. De aceea am votat moţiunea. Sunt chestiuni care nu pot să aştepte luni de zile pentru că orice fel de proceduri parlamentare de alegeri înseamnă luni de zile. Noi vrem să fim o parte a soluţiei ca România să aibă un guvern stabil. Decizia aparţine preşedintelui şi noi vom face tot ce ţine de noi ca România să nu intre în criză. E recunoaşterea că un om poate să fie independent, să aibă principii. Retrăim momentul 2009. Atunci a căzut Guvernul Boc, majoritatea de atunci l-a propus pe Klaus Iohannis şi Traian Băsescu a refuzat. Iar România a stat în criză. Am spus că noi, cei de la Pro România vom face la fel dacă e propus domnul Orban: nu îl vom vota. Ar fi ridicol. NU participăm la o numire care nu are scopul prevăzut în Constituţie. PSD, fără noi, fără alte partide, deţine majoritatea în birourile reunite ale Parlamentului. Dacă vrea PSD, se fac anticipate, dacă nu vrea, nu se fac, pentru că are pârghiile să amâne”
Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, după întâlnirea cu şeful statului, că PNL l-a propus ca prim-ministru tot pe el, conform deciziei Consiliului Naţional al formaţiunii şi că liberalii susţin organizarea anticipatelor.
Potrivit România TV, a avut loc o discuţie în momentul în care au început consultările la Palatul Cotroceni, preşedintele României le-a spus foarte clar liberalilor că-l va nominaliza pe Ludovic Orban premier, după consultările de joi. Sursa citată spune că liberalii au stabilit să aibă şi o şedinţă imediat după anunţul oficial privind desemnarea premierului în cerc restâns, pentru a stabili strategia pentru mai departe, împreună cu preşedintele României, astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate.
„Propunerea PNL este în persoana mea”, a declarat Orban, care a precizat că liberalii susţin demersurile pentru organizarea alegerilor anticipate.
„Nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare”, a precizat premierul demis.
Imediat după PNL, Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD, care, împreună cu Pro România, l-au propus pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier.
Citeşte şi: Ciolacu: PSD şi Pro România au suficientă majoritate de a trece un Guvern în Parlamentul României
A urmat la consultări delegaţia USR care l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea nu va constitui o majoritate în jurul candidatul PSD la funcţia de premier şi nici nu va propune un prim-ministru.
„Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului Partidului Social Democrat la funcţia de prim-ministru. Este o chestiune pe care noi am spus-o şi ieri şi alaltăieri, votul pe moţiune de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru„, a afirmat Kelemen Hunor
Despre propunerea PNL ca Ludovic Orban să formeze noul Guvern, Kelemen Hunor a spus: „Dacă el a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic şi raţional nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România se mai întâmplă şi astfel de surprize”.
El a spus că modificarea sistemului privind locul unde votează cetăţenii nu se poate accepta.
„În România avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat pe liste judeţene, mandatele în fiecare judeţ sunt calculate în funcţie de numărul de locuitori din judeţul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde doreşte, se bulversează totul”, a susţinut el.
Potrivit lui Kelemen, UDMR consideră că organizarea de alegeri anticipate în aceeaşi zi cu locale nu este constituţională.
„Aşteptăm desemnarea din partea preşedintelui. Dacă am înţeles bine de la colegii din Partidul Naţional Liberal, atunci propunerea lor a fost Ludovic Orban. Dacă el a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic şi raţional nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România se mai întâmplă şi astfel de surprize”, a afirmat Kelemen.
PMP dispus să susţină premierul desemnat de Iohannis dacă se revine la alegerea primarilor în două tururi
Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.
„I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate”, a declarat Paşcan.
El a adăugat că o condiţie pentru susţinerea unui nou guvern o reprezintă promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerile primarilor în două tururi.
„În ce priveşte învestirea viitorului guvern, vom negocia din nou, aşa cum am asumat printr-un protocol iniţial, pentru a impune promovarea prin ordonanţă de urgenţă a alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Iar acest deziderat ne reprezintă şi îl vom promova în continuare, chiar dacă are şanse în acest moment pur teoretice”, a precizat preşedintele executiv al PMP.
Delegaţia PMP i-a transmis preşedintelui, potrivit acestuia, că formaţiunea politică susţine în continuare reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale şi eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va convoca partidele politice parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier.
„Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.