Marcel Ciolacu, desemnat premier după consultări la Cotroceni. Iohannis: Mult succes, vă aștept pentru depunerea jurământului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, marţi, partidele parlamentare la consultări, în vederea desemnării noului premier după ce premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Toată lumea se aşteaptă ca liderul PSD, Marcel Ciolacu, să fie cel desemnat. PNL, care a avut până acum premierul, şi PSD, care urmează să dea viitorul prim-ministru, au fost invitate împreună la consultări. Liderii UDMR, alături de care au format până acum coaliţia, au fost chemați de șeful statului separat.
Alina Andrei
13 iun. 2023, 12:30
Marcel Ciolacu, desemnat premier după consultări la Cotroceni. Iohannis: Mult succes, vă aștept pentru depunerea jurământului

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost desemnat marți pentru funcția de premier al României după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul ca urmare a înțelegerii din cadrul coaliției de guvernare.

”S-au terminat consultările şi voi anunţa decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliţia de guvernare a decis acum un an şi jumătate la constituire să funcţioneze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcţionat foarte bine şi sunt încrezător că va funcţiona şi în continuare. L-am avut in prima parte premier pe Nicolae Ciuca. România în această perioadă a trecut prin mai multe crize şi datorită felului în care coaliţia, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut bine de criză în energie, de inflaţie şi toate acestea sunt rezultatul unor eforturi intense.

Faptul că suntem azi aici ca să formalizăm rotaţia premierilor arată un nou nivel de implicare şi seriozitate. Românilor li s-a promis stabilitate şi au primit stabilitate. Românilor li s-au promis rezolvări la marile crize şi au fost rezolvate. Faptul ca azi ne gasim aici sa formalizam rotatia premierilor arata seriozitate, romanilor li s-a promis stabilitate si au primit stabilitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, după consultarea partidelor parlamentare.

De asemenea, președintele Iohannis a anunțat că a decis să-l desemneze pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier.

”În acest condiţii, după consultările pe care le-a avut astăzi, cred că nu este nicio surprinză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu pe care îl invit să formeze un guvern al coaliţiei şi să continue munca serioasă, eficientă, eficace a coaliţiei cu a crsdt Guvern care se va forma probabil în scurt timp. Domnule premier desemnat vă urez succes în formarea Guvernului şi vă aştept pentru depunerea jurământului”, a încheiat Klaus Iohannis.

 

Știrea inițială: 

Consultări la Cotroceni pentru formarea noului Guvern. Președintele Klaus Iohannis i-a primit, la ora 12.00, pe reprezentanţii PSD, PNL şi cu cei ai minorităţilor naţionale. La negocieri participă președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele PNL Nicolae Ciucă și liderul minorităților Varujan Pambuccian.

De la ora 12.30, au ajuns liderii UDMR, separat de partidele cu care au format până acum coaliţia de guvernare. Delegația UDMR este formată din președintele Uniunii, Kelemen Hunor, Tanczos Barna și Cseke Attila.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat, luni seară, că UDMR nu va ieşi de la guvernare şi că negocierile pentru viitorul Guvern vor continua. Ministrul a adăugat că este mulţumit de colaborarea cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, dar şi de colaborarea cu PSD şi PNL.

”Sunt mulţumit de domnul Ciolacu, am avut o colaborare foarte bună cu domnul Ciolacu ca preşedintele Camerei Deputaţilor, suntem mulţumiţi de colaborarea cu PSD, la fel de mulţumiţi de colaborarea cu PNL. Varianta propusă într-adevăr iese din  protocol, noi avem această rugăminte, această solicitare, de a reveni în cadrul protocolului şi de a merge mai departe cu aceast coaliţie ”, a mai adăugat Tánczos Barna.

La ora 13.00, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit la consultări și reprezentanţii USR, apoi pe cei ai AUR, conform programului anunțat de Administrația Prezidențială.

După consultări, în a doua parte a zilei, şeful statului este aşteptat să anunţe numele premierului desemnat să formeze noul Guvern. Conform înțelegerilor dintre PSD și PNL, președintele PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie premierul desemnat.

Citește și: Marcel Ciolacu, reacţie a la Borcea după demisia lui Nicolae Ciucă: „Lăsaţi-ne la nivel politic să ne facem treaba”. Kelemen: „Nu neg că putem să fim împinşi pe scări”

Tot marți, de la ora 16.00, se reunesc structurile de conducere ale PSD şi PNL pentru a definitiva lista miniştrilor din noul cabinet. Potrivit calendarului învestirii dorit de către partidele de guvernare, noul Guvern ar urma să fie votat joi de către Parlament.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Parcul unicat din București de care majoritatea locuitorilor n-au auzit. A fost reabilitat, e liniștit, curat și ferit de aglomerație
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Statul nu mai oferă bani acestor români! Anunțul oficial
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr de 29 de ani? Cine era Alexandru, de fapt
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Premierul Marcel Ciolacu susține ordonanța antidrog, deși peste 150.000 de români cer retragerea ei
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!