Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost desemnat marți pentru funcția de premier al României după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul ca urmare a înțelegerii din cadrul coaliției de guvernare.
”S-au terminat consultările şi voi anunţa decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliţia de guvernare a decis acum un an şi jumătate la constituire să funcţioneze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcţionat foarte bine şi sunt încrezător că va funcţiona şi în continuare. L-am avut in prima parte premier pe Nicolae Ciuca. România în această perioadă a trecut prin mai multe crize şi datorită felului în care coaliţia, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut bine de criză în energie, de inflaţie şi toate acestea sunt rezultatul unor eforturi intense.
Faptul că suntem azi aici ca să formalizăm rotaţia premierilor arată un nou nivel de implicare şi seriozitate. Românilor li s-a promis stabilitate şi au primit stabilitate. Românilor li s-au promis rezolvări la marile crize şi au fost rezolvate. Faptul ca azi ne gasim aici sa formalizam rotatia premierilor arata seriozitate, romanilor li s-a promis stabilitate si au primit stabilitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, după consultarea partidelor parlamentare.
De asemenea, președintele Iohannis a anunțat că a decis să-l desemneze pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier.
”În acest condiţii, după consultările pe care le-a avut astăzi, cred că nu este nicio surprinză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu pe care îl invit să formeze un guvern al coaliţiei şi să continue munca serioasă, eficientă, eficace a coaliţiei cu a crsdt Guvern care se va forma probabil în scurt timp. Domnule premier desemnat vă urez succes în formarea Guvernului şi vă aştept pentru depunerea jurământului”, a încheiat Klaus Iohannis.
Știrea inițială:
Consultări la Cotroceni pentru formarea noului Guvern. Președintele Klaus Iohannis i-a primit, la ora 12.00, pe reprezentanţii PSD, PNL şi cu cei ai minorităţilor naţionale. La negocieri participă președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele PNL Nicolae Ciucă și liderul minorităților Varujan Pambuccian.
De la ora 12.30, au ajuns liderii UDMR, separat de partidele cu care au format până acum coaliţia de guvernare. Delegația UDMR este formată din președintele Uniunii, Kelemen Hunor, Tanczos Barna și Cseke Attila.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat, luni seară, că UDMR nu va ieşi de la guvernare şi că negocierile pentru viitorul Guvern vor continua. Ministrul a adăugat că este mulţumit de colaborarea cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, dar şi de colaborarea cu PSD şi PNL.
”Sunt mulţumit de domnul Ciolacu, am avut o colaborare foarte bună cu domnul Ciolacu ca preşedintele Camerei Deputaţilor, suntem mulţumiţi de colaborarea cu PSD, la fel de mulţumiţi de colaborarea cu PNL. Varianta propusă într-adevăr iese din protocol, noi avem această rugăminte, această solicitare, de a reveni în cadrul protocolului şi de a merge mai departe cu aceast coaliţie ”, a mai adăugat Tánczos Barna.
La ora 13.00, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit la consultări și reprezentanţii USR, apoi pe cei ai AUR, conform programului anunțat de Administrația Prezidențială.
După consultări, în a doua parte a zilei, şeful statului este aşteptat să anunţe numele premierului desemnat să formeze noul Guvern. Conform înțelegerilor dintre PSD și PNL, președintele PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie premierul desemnat.
Tot marți, de la ora 16.00, se reunesc structurile de conducere ale PSD şi PNL pentru a definitiva lista miniştrilor din noul cabinet. Potrivit calendarului învestirii dorit de către partidele de guvernare, noul Guvern ar urma să fie votat joi de către Parlament.