Liderii partidelor parlamentare au fost invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări pe Strategia Națională de Apărare a Țării, însă Klaus Iohannis a anunţat, vineri seara, că ar urma să fie luată în discuţie şi situaţia lui Victor Ponta.
De la ora 18.00, preşedintele a discutati cu reprezentanţii partidelor politice din coaliţia de guvernare. Au fost prezenţi premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, dar şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, şi cel al Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele PC.
„Chiar dacă în această etapă, viaţa politică este un pic mai agitată, am considerat că un document de o asemenea importanţă trebuie să-şi continue calea pentru a fi finalizat în timp utile”, a spus Klaus Iohannis, la începutul discuţiilor cu delegaţia coaliţiei.
Citeşte şi Klaus Iohannis: Strategia de Apărare trebuie să-şi continue calea deşi viaţa politică e un pic mai agitată
În a doua rundă a consultărilor, de la 18.30, şeful statului a discutat cu liderii PNL şi UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.
„Mulţumesc că v-aţi făcut timp, cu toate că în Parlament a fost mult de lucru astăzi, dar am ţinut să vă prezint personal documentul numit Strategia Naţională de Apărare, un document de o importanţă foarte mare şi care trebuie, după părerea mea, să îşi continue parcursul şi să fie adoptat încă în această sesiune a Parlamentului„, a declarat Klaus Iohannis.
La consultări au fost prezenţi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Marian Petrache (PNL), Kelemen Hunor şi Marko Bela de la UDMR, Ovidiu Ganţ şi Varujan Pambuccian din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
Deşi anunţate iniţial pentru ora 18.00 discuţiile cu liderii tuturor partidelor, Klaus Iohannis a decis să aibă discuţii separate cu partidele de la guvernare şi cu cele din opoziţie.
CITEŞTE ŞI MRU: Ne bucurăm că nu vom da ochii cu delegaţia PSD la Cotroceni. Ponta, demisia! Urgent!
Astfel, consultările cu liderii partidelor coaliției de guvernare, PSD, UNPR şi PC, au avut loc la 18,00, iar cele cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale, la ora 18,30.
Premierul Victor Ponta a confirmat, luni, că va merge la Cotroceni, la consultările cu Iohannis, după ce PNL a respins ideea prezenţei premierului la discuţii.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta merge la consultările de la Cotroceni
Liberalii au anunțat duminică, într-o conferință de presă, că nu mai recunosc legitimitatea premierului Victor Ponta, context în care vor boicota acțiuni care îl implică, exceptând moțiunea de cenzură și dezbaterea solicitării DNA în cazul său.
„Victor Ponta ne amintește de Nicolae Ceaușescu: premierul nu recunoaște decât Marea Adunare a Majorității PSD. Mă întreb dacă va avea îndrăzneala să se prezinte la consultările de la Cotroceni, deși este lipsit de legitimitate”, a mai scris, luni, pe Facebook Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL.
Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.
CITEŞTE ŞI Procedură FULGER în Parlament în cazul Victor Ponta. Luni, ora 16.00, audieri la Comisie, marţi, VOT în plen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie, el spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a Guvernului.
CITEŞTE ŞI Alina Gorghiu, atac DUR la Ponta: PNL nu îi mai recunoaşte legitimitatea
„Este o situatie nemaintâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul în funcţie este acuzat de fapte penale ne pune într-o situaţie, ca şi tară, care trebuie gestionată repede şi bine. Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier (…) Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, însă în politică lucrurile nu sunt aşa simple şi un politician cu funcţie înaltă acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării pe care o reprezintă”, a declarat Iohannis.
Întrebat despre răspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Iohannis a afirmat că Ponta i-a spus că se va gândi la demisie şi va lua o decizie.
„Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia-n.r.). Se va sfătui, probabil, cu colegi din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia„, a spus Iohannis.