Caravana Salvaţi Copiii, dotată cu echipamente medicale avansate – ecograf și cardiotocograf, va ajunge în Roata de jos, județul Giurgiu (15 iulie), Băneasa, județul Constanța (16 iulie) și Ostrov, județul Constanța (17 iulie). Accesul Salvați Copiii în aceste comunități a fost posibil cu sprijinul E-Romnja, o asociație înființată în anul 2012, ce luptă pentru o agendă publică care să includă problemele femeilor rome.
Viitoarele mame vor primi sfaturi şi îngrijire medicală de la o echipă dedicată de medici voluntari din Bucureşti, formată din: Dr. Ilinca Gussi, obstetrician, Dr. Adina Diaconescu, obstetrician, Dr. Marilena Băluţă, obstetrician, Marilena Tăcutu – asistentă și Adina Păun – moaşă.
„Caravana a ajuns deja la al treilea an și sperăm să ajutăm în continuare cât mai multe viitoare mame să își îngrijească mai bine copiii. Contribuția Salvați Copiii în aceste comunităţi este extrem de importantă, mai ales în condițiile în care aproape jumătate dintre gravide nu fac nicio ecografie pe parcursul sarcinii. Mai mult, pentru multe dintre ele, această caravană reprezintă primul consult de când sunt însărcinate”, Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Conform cercetărilor efectuate de Organizaţia Salvaţi Copiii în comunitățile parte din proiectul Fiecare copil contează, 47% dintre femeile gravide nu au făcut nicio ecografie pe parcursul sarcinii, 42% nu au făcut analizele recomandate, 37% nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12% nu au fost controlate de medicul de familie în sarcină.
România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015, dublu față de media europeană. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii, prin facilitarea accesului acestora la servicii medicale de proximitate şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
Rata mortalității infantile a fost de 10 ‰ în mediul rural și de 6 ‰ în mediul urban. Această inegalitate de șanse are printre cauze, aşa cum arată cercetările desfășurate de Organizaţia Salvaţi Copiii, accesul mai redus la servicii medicale, distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, nivelul scăzut de educaţie al mamei şi veniturile reduse ale gospodăriei.
Din 2010, Salvaţi Copiii a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.
18.000 de nou-născuți prematur supraviețuiesc anual, datorită echipamentelor medicale performante donate de Salvați Copiii. Numărul lor poate fi din ce în ce mai mare: organizația a reușit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu echipamente performante, necesare supravieţuirii copiilor născuţi prematur sau cu greutate mică la naștere: incubatoare, mese de resuscitare și aparate de ventilație. În 2016, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 29 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din întreaga ţară.
Cei care doresc să susţină demersul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face cu un sms lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.