Ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile și așteaptă puncte de vedere din spațiul public până pe data de 4 noiembrie.
Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu în urma căruia a venit cu aceste propuneri de modificări.
„Odată cu studiul avem și un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul în factura lunară (al modificărilor — n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună”, a precizat Popescu, potrivit Agerpres.
Ea a arătat că ministerul a căutat să stabilească un echilibru între subvențiile primite de energia regenerabilă și contribuțiile plătite de consumatorii finali.
„Pentru că schema se închide la 31 decembrie 2016, deci nu vom mai avea (producători de energie regenerabilă — n.r.) nou intrați în această schemă, am putut estima numărul de certificate verzi emise în perioada în care schema produce efecte, până în 2031, se împarte la numărul de ani, și de aici rezultă un număr de certificate verzi care se vor tranzacționa anual. Practic, se găsește un echilibru pentru a da un suflu industriei regenerabile și pentru a nu distruge consumatorul”, a explicat secretarul de stat.
Corina Popescu a adăugat că aceste modificări vor trebui agreate cu Comisia Europeană înainte de a fi aplicate.
Contribuția consumatorilor pentru energia regenerabilă va crește de la 42 de lei pe MWh în acest an la 47 de lei pe MWh anul viitor, respectiv cu 12%, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Principalele schimbări preconizate se referă la: (…) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh — comparativ cu 42 RON/MWh în 2016 și care potrivit calculelor efectuate în cadrul unui studiu independent va fi valoarea maximă pe toată perioada de valabilitate a schemei. Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, în condițiile în care există un surplus de certificate în piața de CV până la închiderea schemei de sprijin, în anul 2031”, se arată în nota explicativă.
Totodată, o altă modificare principală se referă la introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim în factura consumatorului de 11,1 euro/MWh.
„Pentru a asigura menținerea acestui efort se propune ca la momentul regularizării cotei de achiziție de CV să se aibă în vedere ca impactul în factură să nu fie mai mare de 11,1 Euro/MWh consumat. Astfel, în măsura în care la regularizare, ANRE constată că impactul la consumatorul final este mai mare decât pragul maxim menționat, autoritatea recalculează cota în sensul diminuării acesteia, iar numărul de CV ce constituie obligația de achiziție a furnizorului se va recalcula conform noii cote diminuate. Această măsură, împreună cu cea de modificare a prețului minim și maxim, vor limita apariția tranzacționării la prețul maxim al CV, diminuând posibilitatea creșterii efortului la consumatorul final”, susțin autorii proiectului de OUG.
Propunerea de act normativ vizează și modificarea prețului minim și maxim de tranzacționare a certificatelor verzi în următoarea perioadă.
Astfel, valoarea minimă de tranzacționare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maximă, de 35 de euro, pentru perioada 2017 — 2031, față de limita minimă de 27 și cea maximă de 55 de euro, care exista până acum.
Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.698 de MW la finele lunii august a acestui an, potrivit celor mai recente date centralizate de Transelectrica.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.