Curentul electric se ieftineşte de la 1 iulie

Consumatorii industriali vor plăti cu 50% mai puţin certificatele verzi de la 1 iulie 2013, scutire la care se adaugă scăderea sumei plătite prin intermediul noii scheme de acordare a certificatelor, măsura fiind aplicabilă consumatorilor care au un consum anual de cel puţin 150 GW, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Iulian Tudor
02 apr. 2013, 11:58
Curentul electric se ieftineşte de la 1 iulie

„Prin noile modificări aduse Legii 220 vor fi scutiţi de la plata certificatelor verzi consumatorii industriali pentru 50% din cantitatea consumată, la un consum de cel puţin 150 GW anual”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

De asemenea, scutirii pentru consumatorii industriali i se adaugă, pentru restul de 50% din cantitatea consumată, reducerea ce reiese din plata numărului de certificate reduse la jumătate, prin noua schemă.

„Este o schemă favorabilă pentru industrie pentru a păstra locurile de muncă şi pentru a nu mai avea probleme cu preţul energiei electrice. Este nevoie să sprijinim marii consumatori. Nu putem risca să plece marii consumatori din România. Trebuie să găsim un echilibru între aceştia şi consumatorii casnici’, a spus Niţă.

Noile prevederi ale Legii 220 presupun suspendarea pentru trei ani şi jumătate a sistemului alocării de certificate verzi pentru producătorii de energie din resurse regenerabilă.

„Legea se referă la suspendarea ei pentru 3 ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. Astfel, sistemul de certificate va presupune alocarea unui certificat verde pentru energia eoliană, un certificat pentru hidro, două certificate verzi pentru energia solară. Restul vor fi păstrate într-un coş de ANRE, prin legislaţie secundară. Se va calcula pentru fiecare investitor câte certificate va avea în 2017. Numărul de certificate probabil, în legislaţia secundară, se va prevedea şi pot fi scontate la bancă sau pot fi preluate ca valoare după 1 ianuarie 2017”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

De asemenea, noile reglementări vizează posibilitatea de încheiere de contracte bilaterale de către producători pentru cei care produc sub 5 MW, fără excepţii şi posibilitatea de preluare a energiei din surse regenerabile din piaţa reglementată de energia electrică.

Noua Lege va fi lansată, de marţi, în dezbatere publică şi va intra în vigoare de la 1 iulie 2013. Va fi aplicată până în 1 ianuarie 2017.

„Legea va fi în dezbatere publică pentru 30 de zile. Aşteptăm ca şi investitorii şi consumatorii să facă propuneri şi să îşi exprime criticile. Am avut discuţii cu consumatorii industriali, cu asociaţiile de consumatori, cu asociaţii de producători de energie. Cei care au investit nu sunt întotdeauna de acord cu propunerile noastre. Astăzi am avut o dezbatere, unii au fost de acord, alţii au considerat că nu este normal să facem acest lucru. Din păcate pentru toţi, este o chestiune care nu se întâmplă numai în România. Am avut discuţii cu miniştrii energiei din Ungaria, Polonia, Marea Britanie. Schema din România este cea mai generoasă”, a adăugat Constantin Niţă.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie