Consumatorii vulnerabili sunt dezavantajaţi de schema de ajutor a Guvernului, întrucât calculele au fost făcute pe costurile de anul trecut, când tarifele la energie electrică şi la gaze nu explodaseră.
Circa 500.000 de familii se află în această situaţie, adică între 1 şi 5 milioane de români. Aceştia vor primi de la stat un ajutor cuprins între 20 lei şi 100 de lei. Ajutorul se acordă în funcţie de venit.
De acest sprijin de la stat vor beneficia şi românii cu venituri medii. În cazul lor, statul compensează 21 bani/kWh la electricitate pentru un consum lunar care nu depăşeşte 200 KWh. Preţul de referinţă luat în calcul este 0,68 lei/kwh. La gaze, factura va scădea cu 25%, cu condiţia să nu existe un consum mai mare de 1.200 mc anual.
„Acea schemă a fost gândită pe costurile şi preţurile anului 2020. Acum ne găsim în cu totul şi cu totul altă situaţie, preţurile crescând foarte mult, deci această schemă nu este suficientă„, spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie, pentru observatornews.ro
Citeste si Guvernul a adoptat compensarea facturilor la energie și gaze. Cum va funcţiona schema de ajutor
„Este un mecanism făcut în pripă, care cu siguranța va da naștere la tot felul de discuţii aprinse„, a declarat Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie.
Concret, un consumator vulnerabil (cu un venit cuprins între 920 – 1040 lei) care locuieşte într-o casă de 100 mp va plăti la iarnă 880 de lei la gaze, urmând să primească de la stat o subvenţie de doar 100 de lei.
Un consumator cu un salariu mediu care locuieşte tot în 100 mp şi va primi la iarnă o factură de 880 de lei la gaze va primi de la stat un ajutor de 220 lei.
Măsurile de sprijin intră în vigoare de la 1 noiembrie.
Citeste si Guvernul a decis creşterea salariului minim net cu 10% începând cu 1 ianuarie 2022