Consumul excesiv de Paracetamol poate avea urmări fatale

Paracetamolul (sau acetaminofenul) a început să fie comercializat în anul 1955 sub numele de Tylenol, iar popularitatea sa a crescut brusc în următorii ani, devenind unul dintre cele mai populare analgezice din lume. Astăzi este medicamenul cel mai vândut din lume fără rețetă și este principala substanță activă din numeroase alte medicamente care se găsesc pe piața farmaceutică precum Panadol sau Efferalgan.
Alina Costache
07 mart. 2015, 19:05
Consumul excesiv de Paracetamol poate avea urmări fatale

De cele mai multe ori, medicii recomandă paracetamolul ca fiind un analgezic mai sigur decât aspirina care poate cauza ulcerații ale stomacului sau decât ibuprofenul care, pe lângă faptul că poate cauza probleme de ordin gastrointestinal, triplează incidența apariției problemelor cardiace dacă este consumat în exces. Însă acest lucru nu înseamnă că putem consuma ce cantitate de paracetamol vrem noi.
Din cauza faptului că acest medicament este foarte popular, fiind accesibil ca preț și poate fi cumpărat fără rețetă în majoritatea țărilor lumii, cazurile de supradozaj sunt destul de frecvente. Doza standard este sigură, dar vorbim despre un medicament cu un indice terapeutic foarte ajustabil: doza maximă recomandată (4 grame pe zi pentru un adult) este foarte aproape de doza care poate cauza o supradoză, iar acest lucru poate dăuna foarte grav sănătății ficatului.
Și asta nu este tot. Așa cum medicii ne avertizează tot mai des, riscurile aferente unui consum excesiv și pe o perioadă lungă de timp, inclusiv respectând dozajul recomandat, ar putea fi mult mai periculoase decât credem. Conform unui nou studiu publicat recent în revista Annals of the Rheumatic Diseases, pacienții care consumă acest analgezic zilnic au o posibilitate cu 63% mai mare să aibă parte de o moarte subită, cu 68% mai mare să sufere de infarct miocardic sau ictus și cu 50% mai mare să dezvolte ulcerații ale stomacului. 

„Este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului”
Pentru elaborarea studiului, atât Philip Conaghan – profesor în cadrul Institutului de Medicină Reumatică și Musculosqueletică din Leeds, cât și colegii săi au revizuit și analizat datele a opt studii diferite cu un cumul de 666.000 de pacienți. Femeile și bărbații supuși analizei au consumat paracetamol zilnic timp de 14 ani sau au consumat în cantități moderate sau deloc.
Conaghan este de părere că este dificil să identificăm cu exactitate care este efectul real al consumului de paracetamol, având în vedere că pacienții care au consumat zilnic analgezicul sufereau doar de o boală cronică. Însă statisticile sunt suficient de semnificative pentru a lua lucrurile în serios.
Conaghan adaugă: „Din cauza consumului mare și a disponibilității este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului, a eficacității și a tolerabilității”.

Alternativele nu sunt mai bune
Având în vedere caracterul epidemiologic al acestui studiu – în care, cum însuși Conaghan recunoaște, este imposibilă constatarea unei relații cauzale – medicii nu au evitat să relativizeze concluziile.
Așa cum a explicat pentru The Daily Mail Nick Bateman, profesor de toxicologie în cadrul Universității din Edinburgh, „paracetamolul continuă să fie cel mai sigur analgezic, iar acest studiu nu ar trebui să îi facă pe oameni să nu îl mai consume. Bazându-ne pe rezultatul studiului, trebuie să încercăm să consumăm doze cât mai mici posibile și pe o durată de timp cât mai redusă, lucru absolut valabil în ceea ce privește toate medicamentele”.

Nu trebuie depășită doza de 4 grame de paracetamol zilnic
Problema cea mai răspândită este că majoritatea oamenilor duce lipsă de simțul necesarului sau de informațiile necesare în ceea ce privește consumul de medicamente și atunci le consumă ca pe caramele. În anul 2012, Desiree Philips, o tânără britanică de 20 de ani a decedat în urma unei supradoze de paracetamol. Tânăra suferise o intervenție chirurgicală minoră de îndepărtare a unor noduli mamari benigni și în urma acesteia medicii i-au prescris antibiotice și au încurajat-o să ia paracetamol fără rețetă.
După nouă zile de la operație, Philips a trebuit să fie dusă de urgență la spital unde a fost diagnosticată cu insuficiență hepatică severă. Deși a supraviețuit transplantului de ficat a murit o săptămână mai târziu în același spital unde a fost internată, în spitalul din Birmingham.
Acesta nu este un caz izolat. Supradoza de paracetamol reprezintă principala cauză de insuficiență hepatică severă în Regatul Unit și în Statele Unite. Ținând cont de milioanele de comprimate care se consumă, aceste date nu sunt atât de ciudate sau exagerate: magnitudinea aparentă a problemei este o reflexie a numărului mare de pacienți care consumă acest medicament cu rezultate bune și fără efecte adverse.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia