Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), creditarea privată a crescut în luna iunie cu 6,7% față de perioada similară din 2023, acesta fiind cel mai mare avans consemnat în 2024. În lunile precedente, ritmul creditării private s-a menţinut sub pragul de 6%. Față de luna mai 2024, creșterea a fost de 1,8% (1,6% în termeni reali). Potrivit BNR, soldul total al creditării a fost de 400,6 miliarde lei, după ce împrumuturile în lei s-au majorat cu 8,7%, iar cele în valută cu 2,7%.
Creditul în lei a avut un avans de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut
Soldul creditelor în lei a ajuns la finalul lunii iunie la 277 miliarde lei, din care 161,8 miliarde lei reprezintă împrumuturile populaţiei, în creştere an la an cu 9,6%. În aceeaşi perioadă, soldul creditelor în valută a urcat cu 2,7% an/an, la 123,6 miliarde lei, din care împrumuturile luate de populaţie se ridică la 19,3 miliarde Lei.
Alte efecte ale creșterii veniturilor populației, prin politicile PSD implementate de Guvernul Ciolacu, sunt protejarea în fața inflație, cât și posibilitatea de a face economii. Datele BNR arată că depozitele la bănci ale rezidenţilor au ajuns în luna iunie la 585,3 miliarde lei. Dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, acestea s-au majorat cu 9,8% (4,6% în termeni reali).
Creditele de consum accesate de populație au dus la creșterea cifrei de afaceri din comerț
Creditele de consum accesate de populație au avut ca efect creșterea cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat și care reprezintă circa 60% din PIB-ul României.
Cele mai recente date ale Institutul Național de Statistică (INS) arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută, cu 8,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,4%.