Persoanele tinere care consumă doar două pahare de băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea avea de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani, arată un studiu realizat de cercetători de la Harvard TH Chan School din Boston și Universitatea de Medicină Washington, scrie express.co.uk. Este vorba despre toate tipurile de băuturi carbogazoase – de la sifon până la băuturi pentru sport.
Această constatare îngrijorătoare poate contribui la o creștere alarmantă a ratelor de cancer colorectal cu debut precoce – un tip de cancer care este al doilea tip cel mai letal din Marea Britanie. Este demn de remarcat faptul că britanicii consumă aproape o cutie de băutură gazoasă în fiecare zi.
Interesant este că studiul a constatat că înlocuirea gazului zaharat cu băuturi îndulcite artificial, cafea sau lapte semi-degresat sau integral reduce riscul cu între 17 și 36 la sută. Această descoperire provine din urmărirea obiceiurilor alimentare a 95.464 de asistente medicale din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani.
Pe parcursul unei perioade de aproape 24 de ani începând cu 1991, aceste femei au raportat despre consumul lor de alimente și băuturi folosind chestionare validate la fiecare patru ani. În plus, 41.272 de participanți au notat, de asemenea, ceea ce au consumat între 13 și 18 ani.
Deloc surprinzător, în timpul studiului, 109 participanți au fost diagnosticați cu cancer intestinal înainte de a împlini 50 de ani. Cercetătorii au descoperit că ratele lor mai mari erau direct apreciabile cu consumul obișnuit de băuturi gazoase.
Citește și: Care sunt ingredientele secrete din salata anticancer! Medicul Mihail Pautov a „dat pe tavă” rețeta minune
Cercetătorii studiului au luat în considerare factori suplimentari, cum ar fi condițiile de sănătate, activitățile legate de stilul de viață și indicele de masă corporală (IMC) al subiecților lor adolescenți. Cercetarea a luat în considerare, de asemenea, utilizarea aspirinei, a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau a suplimentelor de vitamine și istoricul familial al bolii.
„Aceste băuturi au crescut constant în popularitate – în special în rândul adolescenților și adulților tineri”, a spus Dr. Cao de la Universitatea Washington din St Louis.
Cercetătorii susțin că băuturile dulci suprimă adesea senzația de sațietate, consumul excesiv poate duce ulterior la creșterea în greutate. Diverse experimente au descoperit că băuturile simple pline cu zahăr declanșează creșteri rapide ale glicemiei și secreției de insulină, care pot deschide calea către inflamație, obezitate și diabet de tip 2. În plus, cercetările în plină dezvoltare sugerează că ingrediente precum glucoza și siropul de porumb bogat în fructoză, prezente de obicei în băuturile carbogazoase, pot stimula creșterea tumorii intestinale.