„Haideti sa ii aratam recunostinta fata de intreaga cariera si de curajul de care a dat dovada. In deplasarea de salvare de vieti… a lui nu a putut fi salvata. Respect! Un share pentru ca intreaga Romanie sa afle de eroul nostru. Dumnezeu sa te odihneasca!”, a apărut scris pe pagina de Facebook Adrian Iovan.
Creatorul contului a precizat că fiecare like oamenii arată respect pentru pilotul Iovan.
„1 like=1 respect
Tu i-ai salvat, noi nu te vom uita niciodată”, apare pe pagină.
Vezi şi: Primele DECLARAŢII ale Romaniţei Iovan după moartea fostului soţ: „Este o situaţie tristă” VIDEO
La scurt timp după anunţul morţii lui Adrian Iovan, mai multe vedete au postat pe conturile de socializare mesaje emoţionante. De asemenea, pe Facebook au apărut numeoase mesaje de la prietenii virtuali.
„Un erou care a salvat viata celorlalti pasageri. Faptul ca numarul victimilor nu este mai mare i se datoreaza lui Adrian IOVAN, experientei sale, caracterului sau. Sper ca guvernantii sa nu-si acopere lipsa de incompetenta si de minima grija pentru sanatatea celor care i-au votat cu acuze la adresa pilotului. IOVAN a dovedit de multe ori ca a meritat sa fie cotat ca unul dintre cei mai buni piloti romani, un om jovial, cu un caracter puternic si care nu se temea de nimic. Nu merita sa aiba parte de tradarea unora printre care si cea a guvernantilor care i-au diminuat pensia determinandu-l sa apeleze la joburi suplimentare, cu aeronave vechi, nesigure, generatoare de accidente”,
„Dumnezeu sa-l ierte….un adevarat EROU….pacat ca pentru unii aprecierile vin atunci cand adevaratele valori nu mai sunt in viata ..RESPECT”,
„Pacat, Dumnezeu sa-l ierte. Ca sa platim 500 de parlamenrari care dorm si nu fac nimic. Platim taxe si alte biruri, dar ca sa cumparam echipamente si alte bunuri pentru sanatate nu sunt bani. Natia asta romaneasca”, sunt doar câteva mesaje.
DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din Munţii Apuseni?
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Au trecut mai bine de şase ore după ce echipaje pregătite pentru a interveni în situaţii de urgenţă au ajuns la răniţi. Cine credeţi că este vinovat pentru tragicul accident? Mai jos vă prezentăm pe scurt cele întâmplate şi aşteptăm comentariile voastre pe pagina oficială de Facebook.
Avionul a decolat de pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti în jurul orei 13.30 şi se îndrepta spre Oradea. La bord erau patru medici şi un medic rezident care mergeau să recolteze organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Incidentul aviatic a fost anunţat la serviciul unic de urgenţă 112, la ora 16.16, de către o persoană care se afla în avion. Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.
Forţe impresionante s-au mobilizat imediat pentru găsirea victimelor. Salvatorii au fost nevoiţi să pornească pe jos în căutarea victimelor. Au scotocit fiecare metru de munte, conştienţi că starea răniţilor se agravează. Echipaje SMURD, ambulanţe, jandarmi şi salvamontişti din patru judeţe au plecat spre locul în care a căzut avionul. Cu toate astea, primii salvatori ajunşi la faţa locului au fost localnicii din zonă.
Citeşte şi: Medicul Radu Zamfir a fost externat, după accidentul aviatic. Urmăreşte PRIMELE DECLARAŢII
Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alături de doi consăteni, a ajuns primul, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi au încercat să îi ajute pe răniţi, îmbrăcându-i cu hainele proprii şi făcându-le foc să se încălzească.
Acesta s-a întrebat cum se poate, totuşi, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbuşit.
„Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.
Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir. După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.