Beke Istvan, acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie, rămâne în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce magistraţii de la ICCJ i-au respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit Agerpres.
Beke Istvan a fost arestat preventiv pe data de 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cererea procurorilor DIICOT, care il acuza de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.
Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis arestarea lui Beke Istvan isi motiveaza decizia din 1 decembrie prin aceea ca „infractiunile de natura celor pentru care exista probe in speta afecteaza viata pasnica si siguranta cetatenilor, creand un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales in actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franta„.
Magistratul mai noteaza ca gradul de pericol social deosebit de ridicat al infractiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezulta nu numai din limitele de pedeapsa stabilite de legiuitor (10 – 20 de ani inchisoare, reduse la jumatate ca urmare a retinerii tentativei).
Beke Istvan a fost reținut pe 1 decembrie de procurorii DIICOT, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.
El a fost adus apoi la sediul DIICOT din București, unde a fost audiat mai multe ore de către procurori, după care a fost prezentat în fața unui judecător de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă.
Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, și-a asumat și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
„Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații”, susține DIICOT într-un comunicat de presă.
Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.
Citeşte şi: ATENTATUL dejucat de la Târgu Secuiesc. Care era PLANUL lui Beke Istvan Attila. Detalii din REFERAT
Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele citate.