CNSC a dat decizia pe 10 iunie şi a fost primită de compania de drumuri, prin care a respins contestaţiile şi a păstrat decizia anterioară din noiembrie 2015, prin care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei.
„În situaţia în care, în termen de 10 zile de la data comunicării deciziei C.N.S.C., nu se va depune nicio plângere la Curtea de Apel Bucureşti, CNADNR va iniţia semnarea contractului”, au menţionat reprezentanţii companiei.
Lucările la pasajul de la Domneşti de pe centura Capitalei, un proiect amânat de mai mulţi ani, au fost din nou întârziate, după ce au fost depuse două contestaţii la licitaţia prin care a fost desemnat câştigătorul, chiar în ultima zi în care expira termenul legal de depunere a contestaţiilor.
În cazul acestei lucrări, a fost a doua serie de contestaţii. În octombrie 2015, comisia de licitaţie a declarat câştigătoare asocierea Straco – Comnord – Specialist Consulting, însă licitaţia a fost contstată de doi ofertanţi, între care şi Drumuri şi Poduri Gheorgheni SRL.
Instanţa a dispus reevaluarea ofertelor, însă rezultatul reevaluării, anunţat în 6 mai 2016, a fost acelaşi.
Licitaţia a fost contestată, deşi asocierea câştigătoare a cerut un preţ semnificativ sub cele licitate de competitori.
Pasajul, care include o lucrare de artă cu un giratoriu suspendat, ar trebui să fluidizeze ciruclaţia rutieră în zona intersecţiei dintre işirea din Capitală spre Domneşti, dinspre Prelungirea Ghencea, şi centura Capitalei, unde se creează frecvent ambuteiaje în prezent.
Proiectul pasajului de la Domneşti a fost început, pe hârtie, încă din anul 2006, dar ani la rând nu s-a făcut niciun pas concret pentru derularea proiectului.
În 9 aprilie, sute de persoane din cartierele Drumul Taberei şi Ghencea, dar şi din localităţile Bragadiru, Domneşti şi Clinceni au organizat un marş de protest pentru a cere lărgirea şi modernizarea străzii Prelungirea Ghencea nu mai face face traficului şi amenajarea intersecţiei de la Domneşti, unde se formează cozi în care pierd ore întregi în trafic.
Licitaţia a fost subiectul unui conflict în ultima perioadă. Consilierul pentru infrastructură al premierului, Cătălin Drulă, a scris, în 29 aprilie, despre faptul că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construirea pasajul de la Domneşti.
După câteva zile, el a fost acuzat că a avut acces în mod ilegal la informaţii confidenţiale şi a fost denunţat la DNA, la Primul Ministru şi la Preşedinţie.
Potrivit plângerii formulate de o persoană numită Florin Matei, intrată în posesia News.ro, Drulă a fost acuzat că a făcut presiuni la adresa comisiei de licitaţii pentru urgentarea procedurilor.
„Stimate Domnule Prim Ministru, cum explicaţi faptul că un angajat al instituţiei pe care o conduceţi deţine date pe care în mod legal nu ar fi trebuit să le deţină referitoare la etapele procedurale ale unei licitaţii derulate de una dintre cele mai controversate companii ale statului?”, se arată în plângerea depusă de Florin Matei.
Consilierul premierului a respins acuzaţiile şi spune că nu a făcut nimic ilegal.
Citeşte şi CNADNR: Lucrările la pasajul suprateran Centura Bucureşti-Domneşti vor începe în 2015