O echipă de cercetători britanici a trimis în spaţiu mai mulţi viermi pentru a vedea cum se comportă în timpul unei asemenea călătorii. Motivul experimentului? Viermii au peste 20.000 de gene comune cu omul, iar sistemul lor nervos central şi cel muscular funcţionează la fel. Astfel, următorul pas ar putea fi trimiterea unei colonii de viermi pe Marte, planetă pe care specialiştii o tot cercetează pentru a vedea dacă va putea fi la un moment dat populată.
Experimentul cercetătorilor britanici a constat în trimiterea unei colonii de viermi pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru a vedea cum se comportă aceştia în timpul călătoriilor în spaţiu. Nu a fost vorba despre o premieră, alţi viermi fiind trimişi în spaţiu şi în trecut, însă dacă atunci a fost vorba despre câteva zile, acum a fost o misiune de şase luni. Rezultatele au fost remarcabile. Nu numai că viermii au rămas sănătoşi pe parcursul călătoriei, dar s-au şi reprodus, având 24 de generaţii de urmaşi cât timp s-au aflat pe orbită, scrie Daily Mail.
Echipa de la Universitatea din Nottingham a făcut acest experiment în parte pentru a înţelege cum ar putea fi afectaţi astronauţii de călătoriile mai lungi, cum ar fi una de doi ani până pe Marte. Specia de viermi folosită, Caenorhabditis elegans, este foarte similară cu omul din punct de vedere genetic. Iar rezultatele sunt încurajatoare, având în vedere că „supravieţuitorii” călătoriei (viermii trăiesc doar câteva săptămâni, n.r.) s-au dezvoltat normal, se mişcă şi se hrănesc normal, şi, foarte important, au capacitatea de a se reproduce.
Studiul i-ar putea ajuta, de asemenea, pe cercetători, să afle mai multe lucruri despre bolile precum distrofia musculară, care îi afectează adesea pe astronauţii care călătoresc în spaţiu în condiţii de gravitaţie zero.
Prin urmare, în conformitate cu rezultatele studiului, viermii ar putea fi folosiţi foarte bine pe post de cobai pentru testarea condiţiilor de pe Marte.
„Deşi sună a science-fiction, un număr important de cercetători consideră că am putea coloniza alte planete şi că acest lucru va fi necesar în viitor, pentru a evita dispariţia omenirii. Dat fiind costul ridicat al misiunilor spaţiale şi rata mare de eşec a misiunilor pe Marte, sugerăm că aceşti viermi ar putea fi un model ieftin pentru testarea unora dintre efectele biologice ale călătoriilor în spaţiu pe distanţe lungi. Asta pentru că s-a demonstrat că multe dintre schimbările biologice care se produc în timpul zborului în spaţiu îi afectează în acelaşi mod pe oameni şi pe viermi”, a explicat dr. Nathaniel Szewczyk, şeful echipei de cercetători de la Universitatea din Nottingham.