Ancheta a fost extinsă şi la Sibiu, după ce şi aici doi bărbaţi au murit din aceeași cauză. Vineri, 15 mai, în satul Plugari din judeţul Iaşi trei cadavre au fost exhumate pentru necropsie. Medicii legiști au prelevat probe pentru a stabili dacă decesele au fost provocate de consumul de alcool care conţinea metanol.
Totul a început după ce Dawoud Abdel Nabi Ali, Ahmed Fuad și fiul unuia dintre cei doi s-au gândit să profite de pandemie şi să comercializeze spirt contrafăcut. Aceştia au cumpărat recipiente din plastic, au imprimat etichete și au combinat mai multe substanțe folosind o cantitate foarte mare de metanol, o substanţă extrem de toxică. Oamenii de afaceri arabi au vândut spirt contrafăcut în valoare de zeci de mii de euro într-un timp foarte scurt, în mai multe zone din țară.
După primele decese, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au pus cap la cap informaţiile obţinute despre respectivele cazuri şi au reuşit să-i reţină pe doi din cei trei arabi.
„După declararea pandemiei cauzate de COVID-19 la nivel mondial și a stării de urgență la nivel național, conform ordonanței militare nr. 1 din data de 17 martie 2020, în prima decadă a lunii aprilie 2020, doi inculpați, de cetățenie iraniană, respectiv irakiană și fiul unuia dintre aceștia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuși decât cei utilizați de către producători autorizați de a-l vinde potențialilor clienți, cu scopul de a obține un folos material injust.
Aceștia au preparat o soluție care să imite alcoolul sanitar, având în compoziție alcool metilic în cantități mari, așa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit și livrat reprezentanților unei societăți comerciale din Iași mai multe baxuri conținând peturi a câte 500 de ml pe care erau afișate etichete inscripționate «Alcool sanitar Sante Med», inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut”, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, potrivit sursei citate.
În judeţul Iași, spirtul contrafăcut a fost distribuit de Ciprian Barticel, care avea relaţii de afaceri cu arabii de mai mulţi ani. Acesta a susţinut în faţa anchetatorilor că nu ar fi avut cunoştinţă despre faptul că spirtul era contrafăcut.