Continuă tensiunile în Coaliţie, întâlnire Ciucă-Ciolacu. Două variante pentru data alegerilor prezidenţiale din 2024, decizia finală pe 2 iulie

Blocaj în coaliţie pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, şedinţa Executivului de joi a fost reprogramată / 2 iulie, data limită pentru adoptarea Hotărârii de Guvern.
Filip Stan
20 iun. 2024, 15:34
Continuă tensiunile în Coaliţie, întâlnire Ciucă-Ciolacu. Două variante pentru data alegerilor prezidenţiale din 2024, decizia finală pe 2 iulie
Marcel Ciolacu, refuz categoric al propunerii PNL. Șeful PSD îi trimite pe falșii-politicieni acasă: „Alegerile prezidențiale sunt în septembrie! Dacă vrem să mergem cu șmecherie, șmecheria se oprește la poarta Palatului Victoria”

UPDATE: Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie. Decizia finală urmează să fie luată marţi, au precizat surse politice.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
Liderii coaliţiei s-au reunit joi la Palatul Victoria, după blocajul de miercuri seară. Iniţial, la discuţii au participat doar preşedinţii celor două partide, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, ulterior mergând la Palatul Victoria şi alţi lideri din PNL.

În urma discuţiilor, au rămas două variante de lucru, şi anume turul 1 al alegerilor prezidenţiale să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie, au precizat surse din cele două partide.

 

UPDATE: Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a venit joi la Palatul Victoria pentru a avea discuţii cu premierul Ciolacu la Palatul Victoria. Întâlnirea are loc după eşecul din coaliţie pe stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, au precizat surse politice.

Nicolae Ciucă a ajuns la Palatul Victoria după ce Guvernul a anunţat reprogramarea şedinţei de Guvern în care trebuia să intre, spre adoptare, Hotărârea de guvern care stabileşte data alegerilor prezidenţiale în luna septembrie.

Miercuri, liderii coaliţiei au discutat mai bine de trei ore despre acest subiect însă nu au ajuns la un acord.

A fost blocaj în coaliţie, la întâlnirea de miercuri seară, pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, astfel că şedinţa Executivului de joi a fost reprogramată la o dată ulterioară. Guvernul urma să adopte în şedinţă Hotărârea de guvern cu calenarul alegerilor prezidenţiale, în septembrie. Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie.

CSAT se reuneşte joi la Cotroceni. Se analizează posibilitatea transferului unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina. MApN se opune – surse

Discuţiile din coaliţie, în întâlnirea de miercuri, nu au dus la nicio decizie. PNL îşi doreşte păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.

Liberalii mai spun că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional.

În plus, potrivit PNL, campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei. Astfel, spun aceştia, nu ar exista o dezbatere suficientă pentru cea mai importantă poziţie în stat, cea de preşedinte.

Victor Ciutacu anticipează o campanie plină de picanterii la prezidenţiale după ce Anna Birchall, Mircea Geoană şi Elena Lasconi au intrat în peisajul electoral

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată.

În urma discuţiilor de miercuri seară, nu s-a ajuns la nicio decizie concretă, astfel că este de aşteptat liderii celor două partide se se întâlnească într-o nouă şedinţă a coaliţiei, care însă nu a fost stabilită încă.

Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii în septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu contează, după părerea lui, dacă alegerile prezidenţiale au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Şeful statului a arătat că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide şi românii trebuie să se informeze şi să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte. El a mai spus că nu vrea să spună când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, pentru că asta se stabileşte de partide şi pot fi şi independenţi, dar românii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri.

Executivul a anunţat, joi dimineaţă, că şedinţa de Guvern anunţată iniţial pentru ora 10.00, va fi reprogramată.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Conducătorii auto din România au interzis. Vei fi trimis în judecată. Legea e deja în vigoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Mihai Tudose: Mircea Geoană Nu Are Șanse la Alegerile Prezidențiale
MediaFlux
ION ILIESCU, ANUNȚ IMPORTANT! Doliu în ROMÂNIA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?