Anunţ important pentru români: Contractele de credit nu vor mai fi considerate titluri executorii

Parlamentarii vin cu o propunere pentru a ajuta persoanele care ajung să fie executate silit. Senatul au propus în şedinţa de marţi de la Camera Deputaţilor ca, contractele de credit să nu mai fie considerate titluri executorii.
Filip Stan
25 sept. 2015, 07:50
Anunţ important pentru români: Contractele de credit nu vor mai fi considerate titluri executorii

„Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii”, stabileste in prezent articolul care va fi eliminat din ordonanta. Concret, asta înseamnă ca acele contracte nu vor mai fi considerate titluri executorii, potrivit avocatnet.ro

Propunerea vine în ajutorul  persoanelor care se află în situaţia de a fi executate silit fără a putea apela la vreo cale de atac eficienta.

„Mii de oameni au fost evacuati din locuintele lor in urmarea unor executari silite demarate de banci sau de colectori de creante (…), fara sa li se fi dat sansa unei opozitii sau a unui apel la hotararea judecatorului de incuviintare a executarii silite si fara sa li se fi dat sansa de a se pune sub protectia tribunalului, asa cum se intampla in majoritatea tarilor Uniunii Europene. In dreptul nostru procesual civil, in totala contradictie cu Dreptul Uniunii Europene, incheierea prin care se incuviinteaza executarea silita a unui contract de credit bancar (titlu executoriu in el insusi, care nu are nevoie de o solutie judiciara favorabila pentru a fi pusa in executare silita) nu este supusa niciunei cai de atac”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

In acelasi timp, in expunerea de motive sunt prezentate cazuri europene in care s-a hotarat ca debitorii trebuie sa aiba posibilitatea de a se opune executarii silite: „In ultima vreme, mai ales in spete pronuntate contra sistemului judiciar spaniol (similar in multe privinte cu cel romanesc), s-a decis la Luxemburg ca e inadmisibil ca debitorului sa i se refuze dreptul de a se opune la incuviintarea unei executari si de a cere inghetarea efectelor unui contract care este suspect de a fi impanat cu clauze abuzive, mai ales in acele cazuri in care obiectul executarii silite il reprezinta casa de locuit a debitorului si a familiei sale. (…) Mai mult, CEDO a decis ca, daca o executare silita asupra locuintei debitorului sau a familiei sale s-a derulat fara ca debitorului sa i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despagubiri, inclusiv pentru daune morale”.

In alta ordine de idei, Guvernul nu sustine proiectul de lege din moment ce, conform Codului de procedura civila, contractul de credit este calificat drept titlu executoriu. Prin urmare, Executivul apreciaza ca abrogarea articolului 120 din OUG nr. 99/2006 ar duce la o insecuritate a raporturilor juridice.

Propunerea legislativa trecuta ieri de Senat va fi transmisa celeilalte Camere parlamentare pentru a intra in procedura de dezbatere si adoptare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație