Contractul colectiv de muncă al profesorilor a fost pierdut în Ministerul Educaţiei. Sindicatele cer ANCHETĂ

Sindicatele din învăţământ cer ministrului Educaţiei demararea unei anchete pentru pierderea contractului colectiv de muncă al profesorilor. Actul a fost semnat din luna decembrie 2016 însă nu a fost înregistrat. Ministrul Pavel Năstase susţine că se va semna alt contract, însă va fi şi o anchetă.
Alina Costache
17 feb. 2017, 15:06
Contractul colectiv de muncă al profesorilor a fost pierdut în Ministerul Educaţiei. Sindicatele cer ANCHETĂ

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” vă adresează rugămintea de a dispune efectuarea unei anchete interne, în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de „dispariţia” celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru şi preşedinţii celor două federaţii sindicale”, se arată într-o solicitară a sindicatelor către Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Federaţiile Sindicale din învăţământ, semnatare ale contractului colectiv de muncă, se arată îngrijorate de consecinţele dispariţiei acestui document.

„Această anchetă se impune, având în vedere atât consecinţele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învăţământ preuniversitar şi salariaţilor (imposibilitatea funcţionării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradaţiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cât şi informaţiile false vehiculate pe reţelele de socializare”, mai reiese din solicitarea sindicaliştilor.

În luna decembrie, ministrul Mircea Dumitru, împreună cu liderii de sindicate din învăţământ au semnat contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, dar acest document a dispărut din minister.

„A apărut o situaţie despre care eu nu aveam cunoştinţă şi anume că, în decembrie, domnul ministru Mircea Dumitru, a discutat despre acest contract, a semnat chiar un document care, în minister, nu există. Eu am vorbit cu dânsul şi mi-am dat seama că, defapt, documentul a rămas pe undeva pe traseu pentru că acest contract colectiv de muncă trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, ori el nu există nici în minister, la direcţia juridică şi nu există nicăieri depozitat. Prin urmare, trebuie să semnăm acest contract foarte rapid şi săptămâna viitoare, se va întâmpla acest lucru. Noi eram dependenţi de buget”, a declarat pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

În aceste condiţii, actuala conducere a ministerului Educaţiei a pregătit un alt contract, care va fi analizat de direcţia financiră, urmând ca săptămâna viitoare să fie semnat.

„Cred că discuţia de anul trecut a fost una preliminară, în condiţiile în care, bugetul s-ar fi aprobat la începutul anului, acest lucru nu s-a întâmplat şi avem o întârziere de o lună şi jumătate care va produce unele efecte în lanţ. Primul efect este cel legat de gradaţiile de merit pentru învăţământul preuniversitar care nu pot fi adjudecate atâta timp cât nu avem acest contract, deci săptămâna viitoare, luni, marţi se va întâmpla acest lucru”, a mai adăugat Pavel Năstase.

Ministrul spune că va cere o anchetă internă pentru că la nivelul ministrului ar fi depistat şi alte nereguli, privind avizarea internă a unor documente.

„Voi comanda o misiune de audit nu numai pentru acest document, ci şi pentru alte documente privind modul în care au fost avizate intern, care au fost emise în trecut pentru că nu numai acesta este cu probleme, mai sunt şi alte documene care, tot aşa, sunt lăsate undeva pe traseu şi nu au fost finalizate”, a explicat pentru MEDIAFAX, Pavel Năstase.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'