Contraofensiva Ucrainei. Oficiali britanici spun că ambele tabere suferă pierderi importante

Rusia şi Ucraina suferă un număr mare de pierderi militare în timp ce Ucraina luptă pentru a alunga forţele Kremlinului din zonele ocupate în primele etape ale contraofensivei sale, au declarat duminică oficialii britanici.
Filip Stan
19 iun. 2023, 12:36
Contraofensiva Ucrainei. Oficiali britanici spun că ambele tabere suferă pierderi importante

Pierderile ruseşti sunt probabil la cel mai ridicat nivel de la vârful bătăliei pentru Bahmut, înregistrat în martie, au declarat duminică oficialii militari britanici în evaluarea lor periodică a situaţiei de pe front.

Potrivit serviciilor secrete britanice, cele mai intense lupte s-au concentrat în sud-estul provinciei Zaporojie, în jurul oraşului Bahmut, şi mai la vest, în provincia Doneţk, din estul ţării. Ucraina a fost în ofensivă în aceste zone şi a „făcut mici progrese”, iar forţele ruseşti au desfăşurat „operaţiuni defensive relativ eficiente” în sudul Ucrainei, potrivit britanicilor.

Armata ucraineană a declarat duminică dimineaţă, în actualizarea sa periodică despre situaţia de pe front, că în ultimele 24 de ore Rusia a efectuat 43 de lovituri aeriene, patru lovituri cu rachete şi 51 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Potrivit declaraţiei Statului Major General, Rusia continuă să îşi concentreze eforturile asupra operaţiunilor ofensive din estul industrial al Ucrainei, concentrându-şi atacurile în jurul localităţilor Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Lîman, în provincia Doneţk, unde au avut loc 26 de confruntări directe.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că doi civili au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi în ultimele 24 de ore.

Citește și: Războiul din Ucraina. Armata ucraineană înaintează în teritoriile ocupate de ruși

Oficialii ucraineni au declarat că forţele ruseşti au lansat, de asemenea, lovituri aeriene asupra altor regiuni din estul şi sudul ţării. Un civil a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi în provincia Herson în urma atacurilor ruseşti, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, în timp ce guvernatorul regional din Zaporojie, Iuri Malaşko, a declarat că o persoană a fost rănită în urma atacurilor ruseşti care au lovit 20 de aşezări din provincie, relatează Associated Press.

Vladimir Rogov, un oficial al administraţiei numite de Moscova în regiunea Zaporojie parţial ocupată, a declarat că forţele ucrainene au preluat controlul asupra satului Piatihatki, de pe frontul de luptă din Zaporojie.

Rusia a raportat duminică lupte crâncene pe trei secţiuni ale frontului din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune despre Piatihatki în actualizarea sa zilnică, dar a declarat că forţele sale au respins atacurile ucrainene în trei secţiuni ale liniei de front de 1.000 km.

O declaraţie separată a grupului de forţe Vostok al Rusiei a declarat că Ucraina nu a reuşit să cucerească aşezarea, relatează Reuters.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei, care săptămâna trecută a declarat că a recucerit o altă aşezare din apropiere, Lobkove, şi un şir de sate situate mai la est, în regiunea Doneţk. Oficialii ucraineni au impus un embargo informaţional pentru a contribui la securitatea operaţională, dar spun că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina în timpul noului său asalt.

Citește și: Calvarul refugiatelor din Ucraina în România. Muncă de Sisif pentru a accesa gratuit sistemul de sănătate

Preşedintele rus Vladimir Putin, care rareori comentează cursul războiului, a avut două intervenţii neobişnuit de detaliate săptămâna trecută, în care a ironizat ofensiva ucraineană şi a declarat că forţele Kievului nu au „nicio şansă”, în ciuda faptului că au fost recent echipate cu tancuri occidentale.

Comentariile sale păreau menite să îi liniştească pe ruşi într-un moment crucial, după aproape 16 luni de conflict, în timp ce Ucraina încearcă să rupă luni de zile de impas şi să recupereze cele 18 procente din teritoriul său care rămâne sub control rusesc.

Analiştii occidentali şi oficialii militari au avertizat că această contraofensivă a Ucrainei, ce vizează eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi şi care foloseşte arme avansate furnizate de Occident în atacuri de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri, ar putea dura mult timp.

Un grup de lideri africani a venit în ultimele zile într-o autointitulată „misiune de pace” atât în Ucraina, cât şi în Rusia, pentru a încerca să ajute la încheierea războiului care durează de aproape 16 luni, însă vizita s-a încheiat sâmbătă la Moscova fără semne imediate de progres.

În acest timp, bilanţul victimelor inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka a crescut la 16 morţi în teritoriile controlate de Ucraina, a anunţat sâmbătă seara târziu Ministerul ucrainean de Interne, în timp ce oficialii ruşi au declarat că 29 de persoane au murit în teritoriile controlate de Moscova. Inundaţiile masive provocate de distrugerea barajului, la 6 iunie, au devastat localităţi de pe cursul inferior al fluviului Nipru din regiunea Herson, care este o linie de front în război. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au provocat breşa.

Citește și: Putin ameninţă NATO: Rusia va doborî avioanele F-16 chiar dacă acestea sunt cu baza în afara Ucrainei

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni