Reuniţi de urgenţă în şedinţă la Bucureşti, liderii democrat-liberali din teritoriu au răbufnit în Colegiul Director al partidului. Absent de la întâlnire întrucât avea pe agendă o susţinere de doctorat, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, a fost una dintre ţintele comune. După ce a declarat în glumă că se va clona pentru a fi prezent în mai multe locuri deodată ca răspuns la criticile conform cărora nu s-a implicat suficient în campanie fostul premier a fost ironizat de către senatorul Radu F. Alexandru.
„Mai bine să nu se cloneze. Să rămâna aşa cum e că ne face mai mult rău”, a afirmat Radu F. Alexandru. Senatorul democrat-liberal l-a luat în vizor şi pe coordonatorul campaniei ARD, Adriean Videanu
„Dacă ne daţi doar indicaţii tovărăşeşti nu e suficient. Ce faceţi cu campania pe Bucureşti? Unde sunt banerele anti-USL? De ce nu e USL criticat mai mult?”, au fost reproşurile aduse lui Videanu.
Răspunsul a fost caracteristic fostului ministru al Economiei. „N-ar fi rău să vă plătiţi mai întâi cotizaţia şi apoi să vorbiţi”, a venit replica lui Videanu.
Nemulţumirile au continuat apoi la adresa partidelor-satelit ale PDL. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, s-a plâns de slaba prestaţie în campanie a candidatului propus pentru Senat, Laurenţiu Fufezan. Coleg de campanie în Sibiu pentru postul de senator alături de Fufezan, lui Ariton i s-a părut inadmisibilă strategia reprezentantului Forţei Civice de a cere public ajutor financiar pentru cheltuielile electorale.
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu nu a scăpat nici el de critici. Deşi nu mai candidează pentru încă un mandat de deputat, Voinescu a fost acuzat de către preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru că ar fi susţinut-o „din spate” pe Maria Stavrositu contra sa, în lupta internă din partid. În urma unor acuzaţii de ambele părţi, Maria Stavrositu a părăsit luna trecută PDL, hotărând să candideze din partea PPDD pentru un post de deputat.
Şedinţa Colegiului Director a avut parte, însă, şi de laude. Preşedintele Noii Republici, Mihai Neamţu le-a transmis colegilor săi din ARD că la Arad s-au dispersat tensiunile dintre edilul Gheorghe Falcă şi socrul său, preşedintele filialei, Gheorghe Seculici. „I-am văzut împreună pe scenă în campanie. E un lucru foarte bun”, le-a spus Neamţu colegilor săi.
Candidaţii ARD, cu inima pe afiş şi cu partidul în inimă
Dincolo de conflictele interne, candidaţii ARD au ajuns la un numitor comun în privinţa modului în care vor aborda electoratul în ultima săptămână de campanie. În ciuda declaraţiilor odiciale, conform cărora la nivel naţional ARD ar avea 23% din preferinţele electoratului, mai mulţi lideri democrat-liberali spun că în teritoriu, cu precădere în colegiile rurale, foarte puţine persoane au auzit măcar de această alianţă. Conform acestora, ARD are în mai multe judeţe o cotă de 15-18%.
„Suntem în continuare sub 20%. Greu. E foarte greu. Avem colegii la ţară, nu a fost timp suficient de promovare. Am spus şi aici şi voi spune şi în continuare: eu mă prezint drept candidat PDL. Că e sigla ARD pe afiş e partea a doua, dar eu când vorbesc cu oamenii le spun că sunt de la PDL”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii democrat-liberali.
Strategia la care vor recurge pedeliştii cu vechime este aplicată însă şi de către partenerii din cadrul alianţei.
„E firesc ca orice candidat să nu uite partidul pe care îl reprezintă chiar dacă e la fel de important să reprezintă şi ARD. Dacă te prezinţi mai întâi cu propriul partid există unele avantaje pe care le poţi specula. Eu spun că sunt de la Noua Republică, deci nu am făcut parte din vechea clasă politică. La fel şi unii colegi de la PDL scot în faţă avantajele: am făcut un tronson de autostradă, am făcut investiţii. Este cazul mai ales a pedeliştilor din Alba, Arad, Braşov şi Cluj”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu.