Cu puţin timp înainte de votul privind bugetele Educaţiei, Cercetării şi Academiei Române, Turcan a cerut ca fiecare amendament să fie votat separat, în timp ce puterea a dorit ca ele să fie votate în bloc. Democrat-liberala a acuzat USL că împiedică opoziţia să se manifeste.
„Aici este vorba de o luptă pe care vreau să o duc pentru statutul de parlamentar. Vrea ca un parlamentar să aibă dreptul să se manifeste ca alţi colegi şi să suţin lucruri pe care le considerăm importante: masa caldă, programul after school şi învăţământul profesional. Dacă doriţi doar să vă arătaţi forţa, dacă doriţi doar să ne păcăliţi cum a făcut doamna Andronescu, să fie o competiţie pe vorbe, nu pe fapte, puteţi să vă manifestaţi ca atare. Este pentru prima dată când, ca parlamentar, nu am dreptul să-mi susţin nişte amendamente”, a spus Raluca Turcan.
Reacţia Ecaterinei Andronescu, preşedinta comisiei senatoriale de învăţământ a fost imediată. „De felul meu, nu sunt un om conflictual. Dacă Dumnezeu ne-a trimis pe pământul ăsta, este pentru că avem o misiune, dar nu să ne certăm între noi. Ştiu, doamnă secretar al comisiei de învăţământ de la Cameră, că tupeul şi îndârjirea nu ţin loc nici de logică, nici de inteligenţă (…) Am venit aici şi am spus că aceste amendamente sunt ale comisiei, nu ale mele. Vă rog să vă reîntoarceţi pe firul atitudinii dumneavoastră în Parlamentul României şi ce atitudine aţi avut faţă de opoziţie. Nu ne jigniţi memoria şi inteligenţa!„, a spus fostul ministru al Educaţiei.
Turcan s-a arătat ofensată de vorbele pesedistei şi i-a pretins scuze. „Nu generalizaţi şi când nu aveţi argumente, nu jigniţi!„
Solicitarea i s-a părut „o exagerare” lui Angel Tâlvăr (PSD), preşedintele comisiei de la Camera Deputaţilor. „Doamnă Andronescu, eu vă prezint scuze pentru cum aţi fost tratată în ultima parte a şedinţei. Ce aţi auzit nu reprezintă poziţia tuturor membrilor comisiei, ci reprezintă un caz ce ţine de o carieră politică ce se doreşte a fi reluată şi dezvoltată, fie de alegerile din nu ştiu ce partid„, a spus Tâlvăr.
CITEŞTE ŞI Bugetul Educaţiei, criticat din PSD. Deputatul Stanciu: De ce am cheltuit banii cu şcoala lui Ponta?
Proiectul bugetului pe 2013 al Ministerului Educaţiei Naţionale a fost avizat, marţui, de comisiile parlamentare de învăţământ, cu 21 de voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi două abţineri.
Din cele peste 2.000 de amendamente la proiect, au fost aprobate şase, restul fiind respinse.
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, aprobarea tuturor amendamentelor ar fi însemnat pentru buget un efort suplimentar de peste şapte miliarde de lei.
Dintre amendamentele acceptate, trei vizează proiecte de cercetare, unul se referă la titularizare, un altul prevede degrevarea directorilor de grădiniţe de funcţia didactică, iar un alt amendament vizează achiziţia de microbuze şi autobuze. Amendamentul legat de titularizare prevede ca un cadru didactic care a luat minimum nota 7,00 la concursul din 2012, dar nu a fost repartizat, să poată primi post anul acesta.