Potrivit România TV, motivul a fost un diferend între premier şi preşedinte pe marginea unui punct aflat pe ordinea de zi a CSAT, anume strategia de refacere a imaginii României după criza politică generată de suspendarea preşedintelui.
Ponta l-a desemnat pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, să-l reprezinte în şedinţa Consiliului.
Şedinţa CSAT a continuat după plecarea lui Victor Ponta şi s-a încheiat în jurul orei 13.50.
Jurnaliştii aflaţi la Palatul Cotroceni nu au putut să îl întrebe pe premier de ce a plecat de la şedinţă, deoarece ziariştii nu au avut acces decât la Centrul de presă, scrie Mediafax.
Administraţia prezidenţială nu a făcut niciun comentariu în legătură cu plecarea premierului de la şedinţa CSAT. Purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea a anunţat, la finalul şedinţri CSAT, că preşedintele Traian Băsescu nu va face joi declaraţii pe această temă, urmând să fie transmis un comunicat de presă.
De asemenea, deşi de obicei, imediat după începerea şedinţelor CSAT, jurnaliştilor prezenţi la Cotroceni le erau remise cadrele video înregistrate de cameramanul oficial, în care puteau fi văzuţi participanţii la şedinţă, joi nu s-a întâmplat acest lucru.
Potrivit ordinii de zi anunţate miercuri de Preşedinţie, primul punct era „strategia pentru refacerea credibilităţii României”.
Premierul Victor Ponta a sosit la Cotroceni la ora 11.05, pentru a participa la şedinţa CSAT. Aceasta a început în jurul orei 11.15.
Palatul Victoria a confirmat miercuri că premierul va participa la reuniunea CSAT, convocată de către preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima întâlnire dintre primul-ministru şi şeful statului după referendumul de demitere a lui Băsescu.
Şedinţa CSAT de joi are pe agendă, printre altele, strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene, evaluările privind ameninţările la adresa securităţii naţionale.
În 30 iulie, după referendumul de demitere a preşedintelui, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.
Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.
De asemenea, primul ministru este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.