Măsura, cuprinsă într-un proiect de ordin al ministrului Finanţelor, ar trebui să simplifice viaţa contribuabililor, în condiţiile în care ANAF eliberează în fiecare an în jur de 5,5 milioane de adeverinţe de venit pentru persoanele fizice şi aproape 600.000 de certificate de atestare fiscală pentru populaţie şi firme.
„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va transmite în format electronic certificatele de atestare fiscală şi adeverinţele de venit direct instituţiilor care le solicită, scutind contribuabilii, persoane fizice şi juridice, de necesitatea deplasării la sediile ANAF şi eliminând formalităţile birocratice aferente, potrivit noului proiect de ordin al ministrului Finanţelor Publice”, a precizat ministerul, într-un comunicat.
Persoanele fizice sau reprezentanţii firmelor por putea obţine documentele prin sistemul informatic PatrimVen. Persoanele fizice au acces la informaţii din PatrimVen prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.
„Funcţionarea sistemului este condiţionată de cooperarea dintre instituţiile administraţiei publice centrale şi locale. Principiul de la care s-a pornit este că administraţia publică centrală are o capacitate mai mare de a crea sisteme informatice moderne, iar administraţia publică locală este, prin natura ei, mai aproape de cetăţean”, a avertizat Ministerul Finanţelor.
Concret, accesul instituţiilor publice la sistemul PatrimVen se face în baza unui protocol de aderare, care include lista serviciilor disponibile din cadrul sistemului informatic. Autorităţile publice vor solicita motivat accesul la serviciile PatrimVen.
„Motivările sunt analizate de ANAF şi odată ce accesul a fost agreat, instituţia publică va desemna persoanele, maxim două, cu rol de administrator de interoperabilitate. Acestea vor putea înrola alte persoane din cadrul instituţiei ca utilizatori ai PatrimVen”, arată ministerul.
Ministerul Finanţelor precizează că datele şi informaţiile furnizate de ANAF sunt supuse secretului fiscal, fiindt păstrate în PatrimVen şi utilizate cu respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la securitatea datelor.
Joi, ANAF a anunţat că, potrivit unui proiect de ordin propus de către instituţie, contribuabilii din România care au de încasat bani de la diverse instituţii ale statului nu vor mai putea fi supuşi unor proceduri de executare silită, pentru obligaţiile fiscale pe care le au de plătit statului.
Măsura vine în condiţiile în care Codul de procedurã fiscalã prevede o procedurã specialã de executare silitã pentru contribuabilii care, chiar dacă au datorii neplătite către stat, deţin şi creanţe asupra statului, adică au de încasat diverse sume de la instituţii sau autoritãţi publice.
Noua procedură propusă de Fisc limiteazã aplicarea executãrii silite doar în limita creanţei pe care contribuabilul o are de încasat de la o instituţie a statului, la poprirea pe care Fiscul o înfiinţează la acea instituţie sau autoritate publică cu datorii la contribuabili.
Recent, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru simplificarea legislaţiei fiscale, ce prevede, între alte măsuri, aplicarea popririlor doar pentru suma datorată statului de către contribuabili.
„Prin această măsură se urmăreşte, în contextul comunicării electronice dintre ANAF, ca organ fiscal central, pe de o parte, şi bănci, în calitatea lor de terţi popriţi, pe de altă parte, implementarea unui mecanism mai rapid de comunicare în cazul înfiinţării/ridicării popririlor, scopul fiind de a evita apariţia eventualelor cazuri în care contribuabililor li s-au indisponibilizat şi executat sume de bani care depăşesc nivelul creanţei pentru care s-a înfiinţat poprirea”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Concret, ori de câte ori o bancă va informa Fiscul că a indisponibilizat sumele de bani pentru care s-a înfiinţat poprirea, ANAF va dispune de un mecanism legal pentru a ridica celelelate popriri.