Secretarul de stat a subliniat importanţa implementării triplului nexus ajutor umanitar – asistenţă pentru dezvoltare – pace şi securitate, în contextul identificării de modalităţi eficiente de acordare de asistenta umanitară şi asistenţă oficială pentru dezvoltare. Oficialul român a accentuat faptul că acest proces complex necesită o abordare holistică, implicarea unei game variate de actori instituţionali şi o înţelegere aprofundată a riscului si vulnerabilităţilor existente, se arată într-un comunicat dat publicităţii de MAE.
Potrivit sursei citate, oficialul român a făcut referire la instrumentul juridic adoptat recent de către Comitetul privind Asistenţa pentru Dezvoltare al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (DAC/OECD). Comitetul (DAC/OECD) este principalul organism internaţional care urmăreşte evoluţiile conceptului de asistenţă oficială pentru dezvoltare, eficientizarea asistenţei acordate statelor beneficiare precum şi interdependenţa dintre acesta şi alte componente ale asistenţei internaţionale, fie în domeniul umanitar fie în domeniul păcii şi securităţii. Recomandarea recentă adoptată de DAC/OECD oferă un cadru cuprinzător pentru punerea în aplicare a asistenţei umanitare, complementare cu acţiunile de dezvolare economică şi cele privind pacea şi securitatea, în special în situaţii fragile şi zone afectate de conflict.
Secretarul de stat a reiterat importanţa pe care România o acordă participării active la asistenţa pentru dezvoltare, inclusiv prin formularea de planuri de asistenţă realiste şi cu obiective bine definite, dar şi construirea de proiecte adaptate la condiţiile locale în ţara beneficiară şi care pot avea o valoare adaugată şi un impact maxim. Maria Magdalena Grigore a evidenţiat rolul pe care diplomaţia română îl joacă în implementarea triplului nexus, inclusiv din prisma acţiunilor pe care Uniunea Europeană le va implementa de anul viitor în domeniul ajutorului umanitar şi al asistenţei pentru dezvoltare, menţionează comunicatul MAE.
Reprezentantul UNHCR a felicitat MAE pentru demersul de a promova activ asistenţa umanitară şi asistenţa pentru dezvoltare şi a subliniat importanţa nexusului ajutor umanitar, asistenţă pentru dezvoltare, în contextul Compactului ONU pentru o Migraţie sigură, ordonată şi reglementată. Conform sursei citate, Nisreen Rubaian a declarat că este necesar să se găsească soluţii globale şi să se partajeze responsabilitatea la scară mondială, pe baza unei cooperări internaţionale.
De asemenea, reprezentantul UNHCR a apreciat contribuţia ţării noastre la rezolvarea problemelor migraţiei, inclusiv din perspectiva Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara şi a reiterat sprijinul pe care UNHCR îl poate oferi ţării noastre în acordarea de asistenţă pentru implementarea unor proiecte concrete.