„Se diminuează cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, astfel:
– 15,8% pentru condiţii normale de muncă;
– 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă;
– 25,8%pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă”, se arată în proiectul de act normativ.
Noile niveluri ale CAS la angajator se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014.
După scăderea cotei CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, nivelul total al CAS (angajat şi anagajator) aplicat salariului unui angajat care activează în condiţii normale de muncă este de 26,3% (10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator). Pentru condiţii deosebite de muncă, cota CAS va fi de 31,3% (10,5% contribuţia individuală şi 20,8% cea datorată de angajator) iar pentru condiţii speciale de muncă nivelul total este de 36,3% (10,5% contribuţia angajatului şi 25,8% contribuţia angajatorului.
Victor Ponta a anunţat, luni, că Guvernul va transmite miercuri Parlamentului proiectul privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajator, adăugând că se aşteaptă ca în Parlament să se dea „un vot cvasi-unanim” acestui proiect.
„Miercuri, Guvernul va trimite către Parlament proiectul de modificare a Codului Fiscal privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5%. Am stabilit să propunem coalitiei şi să reuşim să trecem prin Senat în acestă sesiune propunerea de reducere a CAS. În numele Guvernului vom propune Parlamentului ca la începutul lunii iulie să avem sesiune extraordinară pentru a ratifica acordul de asociere a Republicii Moldova la UE. Trebuie să fim primii care ratifică acest acord şi să dam acest semnal pentru Republica Moldova. Colegii noştri vor cere ca pe lângă acest acord, pe ordinea de zi să fie introdusă şi propunerea de reducere a CAS astfel încât preşedintele să promulge legea până la sfârşitul lunii iulie”, a spus Ponta.