Medicul Aura Copciag din cadrul DSP Argeş a declarat că specialiştii DSV şi DSP iau probe din produsele vizate, pe care le vor trimite Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
„Sunt echipe mixte formate din inspectori DSP şi DSV care contolează două lanţuri de magazine”, a spus Aura Copciag.
La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, a declarat că specialiştii prelevează probe din produsele lactate, carnea de vită şi pasăre şi fructe.
„Avem în vizor o reţea de magazine. Am mers într-un singur magazin, iar mâine (vineri – n.r.) vom merge şi la altele”, a declarat Daniel Lupu, potrivit Mediafax.
CITEŞTE ŞI Un alt copil diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, EXTERNAT de la Spitalul Marie Curie
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic. „Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, au arătat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Astfel, ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta. Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.
ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.
Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), care are implementată metoda de analiză pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară.