Acord între Ludovic Orban şi Monica Anisie. Când începe şcoala

În aproximativ o săptâmână ar trebui să înceapă anul şcolar 2020 - 2021, iar elevii, profesorii, dar şi părinţii aşteaptă veşti despre cum se vor desfăşura cursurile în noul an şcolar. Autorităţile au anunţat că în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, la 7 septembrie vor fi stabilite scenariile în funcţie de care se redeschid şcolile. În ultimele zile a apărut ipoteza ca anul şcolar 2020 - 2021 să înceapă doar ONLINE de la 14 septembrie. Propunerea prevedea, de asemenea, ca elevii şi profesorii să revină efectiv la şcoală abia de la 1 octombrie, adică după alegerile locale. Premierul Ludovic Orban a confirmat iniţial această ipoteză, dar ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune că acest scenariu nu există şi că  totul depinde de bilanţul infectărilor de la o localitate la alta.
Romania TV
05 sept. 2020, 17:08
Acord între Ludovic Orban şi Monica Anisie. Când începe şcoala

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că există posibilitatea ca elevii să meargă la fizic la şcoală abia începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze tot cursuri online.

„Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectați au spus că vin din concediu”, spune Ludovic Orban.

El precizează că nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunțată în timp util. „Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luat în plan local. (…) „, a mai spus premierul.

Orban a spus că a fost o discuţie legată de începerea şcolii online şi în contextul alegerilor locale. „Aici putem avea o soluţie, să dăm o zi liberă înainte de alegeri şi o zi liberă după, astfel încât să se poată pregăti şcolile în care se organizează secţii de votare”, a explicat premierul.

Citeşte şi: Dr. Mihai Craiu: „Întrebarea nu e dacă şcoala trebuie să înceapă, ci cum să înceapă în siguranţă”. Când apare pericolul pentru copii

Ulterior, premierul a revenit cu precizări. Elevii vor începe să meargă la școală din 14 septembrie, data fixată de Guvern, iar nu din 1 octombrie.

„De unde aţi scos acest scenariu? (…) Se transformă în ştire ceva care nu e o ştire? Mi se pare ciudat. Am spus că au fost puncte de vedere exprimate de medici epidemiologi, ca urmare a anchetelor epidemiologice, care au constatat că mulţi dintre cei infectaţi se întorceau din sejururi. Şi că sunt puncte de vedere legate de faptul că ar trebui consumată boala într-o perioadă”, a precizat Ludovic Orban, citat de evz.ro.

Premierul a subliniat că așteaptă un punct de vedere al grupurilor organizate ale medicilor.

„Dar nu s-a luat nicio decizie, am spus. Nu s-a discutat oficial la nivelul guvernului, aşteptăm punctul de vedere al grupurilor organizate ale medicilor specialişti în domeniu şi în funcţie de asta vom anunţa, dacă e ceva de anunţat”, a precizat Ludovic Orban.

 

Monica Anisie: Decizia de redeschidere a şcolilor o ia fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în funcţie de rata de infectare

Citeşte şi: Monica Anisie: Aproximativ 80% dintre unităţile de învăţământ, pregătite pentru deschiderea şcolilor

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a spus că “au fost astfel de discuții, mai ales cu specialiști în sănătate publică, și s-a propus și acest scenariu în care să începem anul școlar mai târziu. Însă, în acest moment suntem în evaluări”.

Ministrul Educaţiei a mai adăugat că pe 7 septembrie vom afla în ce scenariu suntem, în funcţie de situaţia epidemiologică, iar pe 10 septembrie vom avea o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de rata de infectare dintr-o localitate, cursurile din şcoli se vor putea ţine online.

“Concret, dacă într-o localitate DSP-ul spune că există un risc epidemiologic – 3 cazuri la mia de locuitori – în cazul acela școala trebuie să se pregătească în sistem online. Deci începem pe 14 septembrie în sistem online până când DSP-ul va comunica un alt scenariu.

Adică faptul că situația epidemiologică nu mai este gravă și putem să trecem la un alt scenariu. Un alt exemplu, putem începe în scenariul verde – cu toți elevii la școală, cu distanțare, iar dacă nu e posibilă distanțarea, atunci să fie separatoare între elevi – și să apară 3 cazuri în clase diferite se închide școala”, a mai precizat Anisie.

 

Deschiderea anului şcolar 2020 – 2021, decisă în 7 septembrie

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. În funcţie de fiecare situație locală în parte se vor lua măsuri pentru începerea şcolii, pe baza mai multor scenarii, prevede unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, consultat de Agerpres.

Inspectoratul școlar județean propune spre aprobare Consiliului județean pentru situații de urgență scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ, potrivit proiectului de act normativ.

Ulterior, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va transmite până la data de 10 septembrie decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, prevede proiectul.

Totodată, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSPJ.

Citeşte şi: AN ŞCOLAR 2020-2021. Măsurile propuse de directorul unei şcoli de stat pentru reluarea cursurilor

 

Raed Arafat, anunţ de ultimă oră despre amânarea începerii anului şcolar

„O discuţie pe o eventuală amânare a prezenţei fizice (a copiilor şi profesorilor la şcoală – n.r.), o discuţie oficială, nu a avut loc. Asta trebuie să se înţeleagă, o discuţie oficială nu a avut loc. Există anumite puncte de vedere şi clar vor fi analizate aceste puncte de vedere, iar eu cred că trebuie comunicat din ce în ce mai mult cu părinţii. Ştiu că a fost o conferinţă de presă a ambelor ministere, Sănătate şi Educaţie, aceste lucruri trebuie repetate, explicate, răsexplicate, până toată lumea înţelege care va fi mersul lucrurilor”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a mai mărturisit că nu au fost discuţii oficiale nici despre amânarea şcolii până după alegeri: „Nu există discuţii deloc, eu nu am avut nicio discuţie, nu am participat la nicio discuţie, pentru că, de regulă, când sunt discuţii suntem mai mulţi chemaţi la discuţiile acestea şi unele discuţii se poartă în cadrul Grupului tehnico-ştiinţific care e în cadrul CNSU, pe care îl coordonez personal. Acolo sunt mulţi experţi, epidemiologi, infecţionişti, INSP, Ministerul Sănătăţii, alte ministere. La acest moment nu a avut loc o discuţie oficială pe această linie, urmează să vedem dacă va fi vreo discuţie sau dacă vor fi analizate aceste propuneri”.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Diferenţă colosală Lasconi – Ciolacu la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”